„Klubrádió
Esti gyors

A mentőcsónakok hamar megtelnek – Dési János jegyzete

29/11/2021 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

S bár sorra hangzottak el a magyarázatok, hogy nincs itt kérem semmi látnivaló, haladjunk tovább – ebből a Magyar Televízióban közzétett izzadós interjúból is megérthette a nagyközönség, hogy vége az előző vircsaftnak. Már nem tehetnek velünk, amit akarnak.

2021. november 29. Esti gyors / részlet, Dési János jegyzete (21.11.29.)
04:38
00:00
1990. január 7-én egy akkoriban egészen különleges interjút láthattak a tévénézők. Rangos Katalin riporter a nagyhatalmú belügyminisztert, Horváth Istvánt próbálta arról kérdezni, hogy lemond-e, miután kiderült, hogy bár az új alkotmány szerint ez alkotmányellenes, a titkosszolgálatok mégiscsak megfigyelik az ellenzéki pártokat, szervezeteket.

A magyar televíziózás történetében először kérdeztek ilyesmit politikustól. Horváthot, aki a pártközpontban – melyikben? abban – elhagyta a tisztségéhez szükséges stressztűrő képessége, egy pillanat alatt elöntötte a verejték. Rangos megsajnálta, elküldte törölközni a belügy nagyhatalmú urát és újrakezdték a felvételt. Ám Horváth belügyminiszterről újra dőlni kezdett az izzadság – ki tudja mi járt a fejében?

S bár sorra hangzottak el a magyarázatok, hogy nincs itt kérem semmi látnivaló, haladjunk tovább – ebből a Magyar Televízióban közzétett izzadós interjúból is megérthette a nagyközönség, hogy vége az előző vircsaftnak. Már nem tehetnek velünk, amit akarnak. Ugyan a reformer számba menő Pozsgay Imre állítólag még a kormányülésen megvádolta a Dunagate-ügyet kirobbantó SZDSZ-t és Fideszt, hogy ellenség.

„Ez az akció sem más, mint egy lényegre törő bolsevik taktika megvalósítása. E pártok egyelőre magukat nevezték ki a nép képviselőinek, politikai megrendeléseiket − például Horváth István lemondatását − nem szabad teljesíteni”– mondta állítólag, az akkor már az MDF felé kacsingató államminiszter.

De a lavinát már nem lehetett megállítani. Mint az közismert, Lovas Zoltán kollegánk Végvári József titkosszolgálati őrnagy segítségével bebizonyította, hogy a titkosszolgálatok törvénytelenül továbbra is rádolgoznak az ellenzékre.

A botrány néhány napon belül elsodorta Horváth belügyminisztert. S ha ma is sok még a homályos pont a történetben, annyi biztos, lett politikai felelőse az ellenzék megfigyelésének és lehallgatásának. Így lett vége a pártállamnak.

A Duna-gate ügy feltárásában a Fidesznek oroszlánrésze volt. Az anekdotikus történet szerint Végvári őrnagyot Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége segítségével rejtegették. És Lévai volt az, aki felhívta Végvári feleségét és megvigasztalta, férje túl fogja élni ezt a kalandot.

Mindez nyilván arról jutott eszembe, hogy a Fidesz rossz szelleme, az új pártállam egyik élharcosa, Kövér László titkosszolgálati vezetőknek arról beszélt, hogy az ellenzék az új ellenség. Azóta tudjuk például, hogy a Pegasus nevű kémszoftverrel megcéloztak olyanokat, akiket politikai ellenfélnek tartanak. Arra is emlékezhetünk, hogy néhány éve menekülteket segítő szervezeteket egy magántitkosszolgálat felbérlésével próbáltak provokáltatni és lejáratni. Más kérdés, hogy a bumeráng akkor is őket csapta fejbe. De újra és újra eldobják, kemény a fejük.

1990-ben annyi történt, hogy a politikusok elfelejtettek szólni, abba lehet hagyni a megfigyelést. Most annyi történt, hogy szóltak, lehet folytatni. A politikai ellenfél az ellenség – gyilkosok, nemzetvesztők utóda –, bármit szabad velük megtenni.

Akad más különbség is. Akkor akadt titkosszolga, akiben megmozdult a becsület. Volt bátor újságíró, Lovas Zoltán, aki utánament a történetnek. És az akkor még létező Magyar Televízióban elkészülhetett és adásba kerülhetett Rangos Kati izzadós interjúja a politikailag felelős miniszterrel – akinek aztán le is kellett mondania.

A kérdés költői: Na és ma, hol van Végvári, vagy a Magyar Televízió?

Azt persze nem tudjuk, a titkosszolgálatok mit tettek, tesznek. Küzdenek-e a kijelölt ellenséggel? Meghekkelik-e a választást? Az mindenesetre érdekes, hogy ilyesmi kiszivárog. Nyilván, azért itt is akadnak már, akik megkezdték politikai átállásukat, s tudják, ilyenkor a mentőcsónakok hamar megtelnek, igyekezni kell.

Addig is, további kellemes hallgatózást kívánunk.

Dési János jegyzete a 2021. november 29-i Esti gyorsban hangzott el.