„Klubrádió
A lényeg

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint nem volt hatása a működésükre Kövér beszédének

29/11/2021 17:16

| Szerző: Klubrádió

Nem volt hatással a titkosszolgálatok működésére Kövér László tavalyi ünnepi beszéde – derült ki az Alkormányvédelmi Hivatal válaszából, amit a Direkt36-nak küldött. A fideszes házelnök tavaly beszélt nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői előtt arról, hogy a Fidesszel szemben álló erők Kun Bélához hasonlóan gondolkodnak nemzetről és államról, és ő ezt tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak. 

Az Alkotmányvédelmi Hivatal a Direkt36 érdeklődésére azt közölte: „A nemzetbiztonsági szolgálatok – így az Alkotmányvédelmi Hivatal is – feladataikat Magyarország Alaptörvénye és a vonatkozó ágazati jogszabályok alapján látják el. Tevékenységük irányítási rendje tiszta, világos, egyértelmű. A szolgálatok munkatársainak nem kell értelmezniük, kommentálniuk semmilyen ünnepi beszédet, közéleti megnyilvánulást, esküjükhöz híven kell végezni tevékenységüket.”

Az Országgyűlés elnöke tavaly februárban zárt ajtók mögött mondott beszédet a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetői előtt az Alkotmányvédelmi Hivatal új székházában. Kövér arról beszélt, hogy a Fidesszel szemben álló ellenzék Kun Bélához hasonlóan gondolkodik, és ő ezt tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak.

A Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa arról beszélt, hogy „a magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz, és ilyenért dolgozik, a politika másik része viszont az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik”. Ezután kijelentette, hogy „én ezt a politikai helyzetet tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, amely Magyarországot ma fenyegeti”.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)