„Klubrádió
Esti gyors

A felelősségteljes csókolózás szabályai – Selmeci János jegyzete

3/12/2021 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A politikusok intézzék azt, ami az ő dolguk, például, hogy legyen elég vakcina és kórházi ágy.

2021. december 03. Esti gyors-részlet (2021.12.02. Selmeci János jegyzete)
03:22
00:00
A felelősségteljes csókolózás szabályait tartalmazó 2025. évi kormányrendelet szerint felelős állampolgár csak három oltás után, negatív PCR teszt birtokában, vele lehetőleg házasságban, de legalább egy háztartásban élő, szintén oltott és negatív teszttel rendelkező személlyel csókolózik, összesen maximum három másodpercig, de csak akkor, ha a napi új koronavírus fertőzöttek heti átlaga nem haladja meg az ezer főt. Ha meghaladja, akkor a csókolózás egyáltalán nem ajánlott, sőt tilos.

Ilyen kormányrendelet persze nincs, ez a hülyeség onnan jutott eszembe, hogy a brit munkaügyi miniszter egy Twitter- bejegyzésben arra kérte az állampolgárokat, hogy ne csókoljanak meg senki olyat a fagyöngy alatt, akit nem ismernek.

Lehet persze mondani, hogy csak viccesen próbálta felhívni a figyelmet a távolságtartás fontosságára, meg azt is, hogy ő egy politikus, intézze a munkaügyeket, és hagyjon békében minket csókolózni.

A politikusok a koronavírus megjelenésekor demokráciákban példátlan jogosítványokat kaptak az állampolgárok életének szabályozására. Nehéz haragudni rájuk, hogy éltek ezekkel az eszközökkel, hiszen az első intézkedéseket maguk a választók követelték ki, a korlátozások egy részére pedig bizonyosan szükség is volt, de az okozott károkat, és az olyan túlkapásokat, mint az otthoni viselkedés szabályozása, az utcai beszélgetés, vagy a parkban sétálás betiltása viszont legalább utólag érdemes rajtuk számonkérni, most pedig már tényleg csak olyan korlátozásokat szabad elfogadni, amik tényleg szükségesek. És bizony az életnek vannak olyan területei – ilyen a csókolózás például –, ahol a politikusoknak semmi keresnivalójuk nincs.

A probléma az, hogy a döntéshozók látványosan megszerették, hogy beleszólhatnak az életünkbe, hogy eldönthetik, és el is döntik, hogy ki a felelős, és ki a felelőtlen állampolgár, miközben a kiszivárgó maszk nélküli fotóktól a brit elnöki rezidencián tomboló járvány idején tartott illegális bulikig sok mindenen látszik, hogy ők sem annyira felelősek. Nekünk viszont szépen-lassan vissza kell vennünk tőlük ezeket a jogosítványokat. A koronavírus az egyre jobban működő oltásoknak, gyógyszereknek, és a természetes immunitásnak köszönhetően remélhetőleg egyre kisebb probléma lesz, és nem lesz majd szükség különleges jogrendre, veszélyhelyzetre, meg korlátozó intézkedésekre.

Vigyázni valószínűleg még évekig jobban kell magunkra és másokra, különösen hűvösebb időben, különösen az idősekre, de ezt valószínűleg már korlátozások nélkül is meg tudjuk majd oldani. A politikusok pedig intézzék azt, ami az ő dolguk, például, hogy legyen elég vakcina és kórházi ágy.

Ha viszont továbbra is beleszólást engedünk nekik az életünk legszemélyesebb részébe is, akkor idővel tényleg jönni fog a felelősségteljes csókolózás szabályait tartalmazó kormányrendelet, egy államtitkárság eldugott szobájában ülő bürokrata pedig lepecsételi majd a papírt, ami szerint ön bizony egy felelőtlen állampolgár. 

Címlapi kép forrása: Flickr

Selmeci János jegyzete a 2021. december 3-i Esti gyorsban hangzott el.