„Köszönjük
Reggeli gyors

Szigorításokat hoz az osztrák Mikulás

1/12/2021 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A tervezett oltási kötelezettségnek a bejelentése erősen megosztotta az osztrák társadalmat. Egyre népszerűbb az oltásellenesek körében a populista Osztrák Szabadságpárt. Herbert Kickl, a párt vezetője diktatúrának minősítette Ausztriát. Kárpáti János lapszemléje. 

2021. december 01. Reggeli gyors - részlet 21.12.01. Kárpáti János lapszemléje
05:01
00:00
A bécsi Die Presse hozzájutott annak az osztrák törvénytervezetnek az első szövegváltozatához, amelynek értelmében akár 7200 euróra is megbüntethetik azokat, akik két egymást követő alkalommal figyelmen kívül hagyják a hatósági oltási felszólítást.

Az országban ugyanis 2022 februártól koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget akarnak elrendelni. Ez a kötelezettség minden lakosra vonatkozik majd, és csak nagyon kevés kivételt engednének. Mentesülnének azok, akiknek az életét vagy egészségét igazoltan veszélyeztethetné az oltás, illetve részleges mentességet kapnának a terhesek és a 12 éven aluliak. A törvénytervezetet - mondjuk így - a Mikulás hozza majd, ugyanis december hatodikán terjesztik elő, bár nem biztos, hogy szó szerint a Die Presse által megszerzett változatot. Az oltási kötelezettség vonatkozik majd az úgynevezett emlékeztető oltásokra is. Az egészségügyi miniszter rendeletben szabályozhatná, hogy ezeket milyen időközönként, illetve milyen oltóanyag-összetételben kell, illetve lehet beadni. Ugyancsak rendelet szólna arról, hogy pontosan milyen oltási kötelezettség teljesítése esetén minősül az egyén ugyanúgy védettnek - és élhet ugyanazokkal a jogokkal -, mint az, aki kigyógyult a COVID-betegségből.

Bécs Fotó: Pixabay
 

A Die Presse erről szóló cikke nagyobbrészt előfizetői tartalom. Az EurActiv uniós hírportál azonban részletesen szemlézi, és abból kiderül: az oltási felszólítás kétszeri elmulasztása alapesetben, meghatározott időn belül 3600 euró büntetéssel járna, de a határidőn túl húzódó kötelezettségmulasztás esetén, illetve akkor, ha az egyén az oltatlanságával másokat súlyos megfertőződési kockázatnak tesz ki, a büntetés 7200 euróra is felmehet. Azokra, akik nem tudják hitelt érdemlően igazolni a beoltottságukat, félévente újra és újra kirónák a büntetést.

Fotó: Pixabay
 

Ausztriában - írja az EurActiv - november 22-én általános lezárást hirdettek a járvány vészes terjedése miatt. Ez, valamint a tervezett oltási kötelezettségnek a bejelentése erősen megosztotta az osztrák társadalmat. Közben egyre népszerűbb az oltásellenesek körében a populista Osztrák Szabadságpárt, amelynek a hírét korábban korrupciós botrányok sorozata tépázta meg. Herbert Kickl, a párt vezetője most diktatúrának minősítette Ausztriát.

Az Osztrák Szabadságpárt új elnöke
Bécsújhely, 2021. június 19. Herbert Kickl volt belügyminiszter, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője osztrák zászlót lenget a párt bécsújhelyi rendkívüli kongresszusán 2021. június 19-én. Kickl veszi át a Norbert Hofer lemondása után megüresedett pártelnöki tisztséget miután a delegáltak 88,2 százaléka rá szavazott. MTI/EPA/Daniel Novotny
 
 

Az EurActiv arról is beszámol, hogy Miloš Zeman cseh köztársasági elnök felszólította a visegrádi csoport országait, kövessék az osztrák példát, és tegyék mindenki számára kötelezővé a COVID-oltást. „Ez látszik az egyetlen járható útnak a COVID-válság leküzdése érdekében” - mondta Zeman a csoport három másik tagja - Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - államfőjével tartott online megbeszélésén. A portál megjegyzi, hogy a cseh elnök részben azért nem tudott személyesen találkozni a többiekkel, mert csak nemrég engedték ki a kórházból, ahol májzsugorral kezelték, de emellett a COVID-tesztje is pozitív lett. „Minden politikus fél kimondani, hogy a kötelező oltás az egyetlen megoldás, mert azzal szavazatokat veszítene. Én megtehetem, mert tíz év elteltével lejáróban van az elnöki mandátumom” - idézi a brüsszeli hírportál Miloš Zemant, aki a múlt pénteken nevezte ki miniszterelnöknek Petr Fialát. Az új cseh kormány az EurActiv szerint ellenzi a COVID elleni oltás kötelezővé tételét.

Az új cseh kormányfő kinevezéseLány, 2021. november 28. Petr Fiala, a cseh Polgári Demokratikus Párt elnöke sajtóértekezletet tart, miután Milos Zeman cseh államfő kormányfővé nevezte ki a közép-csehországi Lányban 2021. november 28-án. MTI/EPA/Martin Divisek
 

Továbbra is vírus, de most már annak az üzletmenetre gyakorolt hatása. Az újonnan felfedezett, Omikronnak elnevezett koronavírus-változat veszélybe sodorja a olcsó légi személyszállítás piacán megkezdődött, még törékeny kilábalási folyamatot - mondta Johan Lundgren, az EasyJet brit fapados légitársaság vezérigazgatója a Bloomberg televíziónak adott nyilatkozatában. Úgy fogalmazott, hogy az Omicron miatti forgalomkiesés egyelőre nem akkora mértékű, mint amit a járvány korábbi szakaszában tapasztaltak, de a városok közötti, rövid távú tartózkodásra szóló utazások foglalása erősen visszaesett, illetve áttették azokat a jövő évre. A jövő nyári tengerparti nyaralásokra szóló foglalások tekintetében egyelőre nem érzékelhető negatív trend.

Koronavírus - HollandiaSchipol, 2020. július 1. Felszállnak az utasok az easyJet brit légitársaság repülőgépére az amszterdami Schipol repülőtéren 2020. július 1-jén. A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldását követően ezen a napon újraindulnak az easyJet járatai a Schipol repülőtérről. MTI/EPA/ANP/Remko De Waa
 

A múlt héten egyébként, még azt megelőzően, hogy a dél-afrikai eredetű, gyorsan terjedő Omikron az újságok címoldalaira került, a Ryanair a már addig is növekvő fertőzésszámok miatt kongatta meg a vészharangot. Azóta Nagy-Britannia újra alkalmazni kezdte a vörössel jelzett, tiltott országok listáját, és PCR-tesztet írt elő az országba érkezőknek, és ezt a lépését több európai ország követte.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.12.01., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János