„Klubrádió
Reggeli gyors

Pénzügyi bírságot szabhatnak ki Brüsszelben a magyar kormányra

15/11/2021 07:47

| Szerző: Csernyánszky Judit

Nem csupán a 7,2 milliárd eurós Covid-segélytől eshet el Magyarország, hanem a lengyelekhez hasonlóan napi büntetést fizethet, ha nem teljesíti az európai intézmények előírásait. Bejárta a nemzetközi sajtót Orbán hétvégi mondata, hogy nem lépünk ki az EU-ból. Persze, hiszen a tagságot 80% támogatja Magyarországon.

Az Európai Bizottság közleményben tudatta, hogy az Európai Bírósághoz fordult, mert Magyarország a bírósági ítélet ellenére sem módosította a menedékkérelemre vonatkozó szabályozást, illetve a menekültek panaszait továbbra is figyelmen kívül hagyja – írta a Washington Post. Az Ursula von der Leyen vezette bizottság pénzügyi szankciókat akar alkalmazni a kormány ellen mindaddig, amíg Budapest nem teljesíti az uniós verdiktet. A magyar kormány tavaly december óta nem teljesíti a benne foglaltakat.

Verteidigungsministerin von der Leyen in Washington
 
Ursula von der Leyen
 
Forrás Flick.com
Fotó: Thomas Imo/Photothek
 

 

A cikk megjegyzi, hogy a jogállami normák be nem tartása miatt függőben van a 7,2 milliárd eurós Covid-segély kiutalása, mivel Brüsszel nem látja a garanciákat a pénzek korrupciómentes elköltésére. A Bizottság egyébként értésre adta, hogy ez akár egy, naponta kivetendő büntetőösszeg is lehet, azaz minden késedelemben lévő nappal büntetést kell fizetni. Épp úgy, ahogy arra a bizottság még októberben Lengyelországot késztette napi 1 millió euros büntetés megfizetésével.

A Bloomberg amerikai hírügynökség ehhez még hozzáteszi, hogy a Budapesten hivatalos viziten tartózkodó uniós biztos, Didier Reynders pénteken úgy fogalmazott, az EU-törvények elé helyezni a nemzeti törvényt például – legyen az akár a migrációs politikában – teljességgel elfogadhatatlan. A Bloomberg szerint csupán napok kérdése, hogy Brüsszel befagyasztja az uniós támogatásokat Magyarország számára.

A külföldi lapok idézték, amit Orbán Viktor vasárnap a Fidesz tisztújító közgyűlésén mondott, hogy Magyarország nem fog kilépni az Európai Unióból, ugyanakkor nem engedi, hogy Brüsszel erodálja az ország szuverenitási elvét, Magyarország ellen fog állni a nyugati liberalizmusnak. Az AP hírügynökség legfrissebb felmérése szerint a magyar lakosság körében az EU 80%-os támogatottságot élvez.

Az észt házelnök minapi magyarországi látogatását bírálta a volt tiszteletbeli észt konzul, Mall Helan, mondván, hogy a Varga Judit igazságügyminiszterrel folytatott tárgyaláson Jüri Ratas nem hozta szóba a NSO-féle lehallgatási botrányt, akárcsak a sajtó- és tanszabadság kérdését – számol be az Észt Hírek angolnyelvű kiadványa. Holott a lehallgatási botrány éppenséggel az igazságügyi tárca felügyelete alá is tartozna. Úgy látszik, fogalmaz a lemondott tiszteletbeli konzul, mindezek nem tartoztak a fontos ügyek körébe. Mall Helan 1994-től 23 éven át töltötte be a tiszteletbeli konzuli posztot, de lemondott, miután Orbán Viktor a tanszabadságot megvonva a CEU-t elűzte Magyarországról.