„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagyot veszíthet Orbán a francia és a lengyel választásokkal

4/11/2021 13:00

| Szerző: Klubrádió

Havasi Bertalan, Orbán Viktor szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar miniszterelnök videókonferencián egyeztetett az olasz és a lengyel testvérpártok vezetőivel. Orbánék egy új európai politikai csoport létrehozását tervezik, hiszen amióta távozni kényszerült a Néppártból, azóta egy jobboldali frakcióról álmodik. A szakértő szerint ebben az ügyben nincs előrelépés, viszont nagy a kockázat.

2021. november 04. Reggeli gyors (2021. november 04., csütörtök 06:00)
153:37
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

 

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 1:11:30-tól hallgathatja meg

Mi értelme van egy rövid online megbeszélésnek, és egyáltalán mi értelme van erről feltétlenül hírt adni? Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő a Reggeli gyorsban lelombozta a kedélyeket, szerinte ugyanis Orbánék rövid online tárgyalásának a fényében nem lehet érdemi érdemi előre lépésről beszélni. Ugyanakkor szerinte nem is egy európai szélsőjobboldali, jobboldali szuperfrakció megalakítása a cél, sokkal inkább a folyamat, aminek keretében, "az egyes, néha elszigetelt jobboldali, radikális erők - legyen szó Orbán Viktorról, Marine Le Penről, aki nemrég Budapesten járt vagy Matteo Salviniről - demonstrálni tudják az EU és a saját választóik felé, hogy nem elszigeteltek a nemzetközi porondon és fontos szövetségeseik vannak. Hegedűs szerint ez lehetett ennek az online beszélgetésnek és az erről szóló híradásoknak a valódi célja, mert ez valóban fontos erőforrás minden résztvevő számára.

Hogy az online megbeszélés valójában mit jelentett, hogy a résztvevők közelebb kerültek-e egymáshoz, azt szerinte akkor fogjuk megtudni, "ha a sajtónyilatkozatokban emlegetett közös tárgyalások a két érintett radikális jobboldali frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ebben ülnek a lengyel kormánypárt) valamint az Identitás és Demokrácia (ebben ülnek az olasz LIGA és a francia szélsőjobboldal képviselői) parlamenti frakció között elindulnak, és látjuk, hogy mi lesz a napirendje ezeknek a tárgyalásoknak".

Orbán Viktor fogadta Marine Le Pent
 
Orbán Viktor fogadta Marine Le Pent
 
Budapest, 2021. október 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

De Hegedűs szerint ezeknek a pártoknak akkor is lehetőségük van az együttműködésre, esetleg az EP-ben valamilyen intézményesítésére, ha nem egy közös frakció lesz a végeredménye a megbeszéléseiknek. "Lehet úgy dolgozni és sikereket felmutatni, ha nincsen elérhető közelségben az egységes frakció, mint ahogy ezt számos érintett, radikális jobboldali politikus a nyilatkozataiban alá is húzta az elmúlt hetekben". Lehetett volna ennek az együttműködésnek konkrét pozíciókban és lehetőségekben megnyilvánuló eredménye, amik az EP féléves átalakítása során egy új politikai csoport előtt nyílnak, de Hegedűs szerint ez nem elérhető többé, ennyi idő alatt ugyanis nem lehet új politikai csoportosulást létrehozni, így a fő motiváció, ami az EP-n belül lett volna, eltűnt, és rövid távon a végeredmény nem is tálalható a választók számára.

Szerinte a radikális és konzervatív jobboldali frakciókban ülő kisebb pártokat nem érinti, hogy a két csoportosulás fő erejének vezetői tárgyalnak egymással, mert azokat a pártokat más mozgatja. Az egységes radikális tömörülés projektjének Orbán Viktor a vezető ereje, de vajon mely, hatalommal bíró pártok vehetnek még részt ebben a projektben? Hegedűs szerint a spanyol Vox bír még számottevő erővel, de a szakember szerint Franciaországon, Lengyelországon és Olaszországon kívül nincs még olyan radikális jobboldali erő, ami Orbánnal kapcsolatot tart fent, és kormányzati pozícióba kerülhetne a közeljövőben.

Döntő momentum lesz a jövő márciusi választások Franciaországban, de ott sem a radikális erőknek áll a zászló, főleg azért nem, mert nem Marine Le Pen az egyedüli jelölt, van egy kihívója, aki azonos népszerűségi szinten áll mint ő, és ez megosztja a szavazatokat, és erősíti az esélyét, hogy Macron hivatalban marad, mondta Hegedűs. Egyrészt "hatalmas előrelépés lenne Orbánnak és az európai szövetségi rendszerének, ha a radikálisok győznének, másrészt ez a szövetségi rendszer sebezhető is, mert a Lengyelországban permanens kormányváltás van, és a kormányváltás nem zárható ki, így a magyar kormány szövetségi rendszerét komoly veszélyek fenyegetik, egy egy lengyel választás a magyar kormány legfőbb szövetségesének elvesztését is jelentheti.