„Klubrádió
Esti gyors

Kire legyen dühös az ember? – Kárpáti Iván jegyzete

9/11/2021 17:09

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Szó szerint is összetört idős embert tolnak a röntgenbe a várakozók közt Budapest egyik legforgalmasabb traumatológiáján. Covidos. Nincs kapacitás külön helyen vizsgálni a fertőzötteket. A magyar egészségügy láthatóan semmivel sem került felkészültebb állapotba az előző járványhullám óta, talán még kevesebb is a szakember. Kire haragudjunk? A beteghordóra, az ápolóra, az orvosra? Vagy inkább arra, aki szinte korlátlan hatalom birtokában irányítja ezt az országot?

2021. november 09. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.11.09.
01:54
00:00

Megjelent a beteghordó és betolt egy magatehetetlen, szó szerint összetört idős embert a röntgenbe. Covidos – mondja nekem a kollégája, nincs kapacitás külön helyen vizsgálni őket. Utána egy még nem fertőzött páciens következik, rövid szellőztetés és némi fertőtlenítés után, már amennyi idő van erre Budapest egyik legforgalmasabb traumatológiáján. Űrhajósnak öltözött mentősök érkeznek szintén covid-fertőzött sérülttel, keresztültolják a várakozók között. Fent az osztályon még próbálják külön termekben tartani a fertőzött és nem fertőzött embereket, de ott sincs elég ápoló, azok is gyorsöltözésben cikáznak a szobák között.

A magyar egészségügy láthatóan semmivel sem került felkészültebb állapotba az előző hullám óta, talán még kevesebb is a szakember. Miközben az önjelölt járványügyi megmondóemberek többsége iskolás gyerekek maszkhordási szokásaival van elfoglalva, illetve azon rugózik, hogy most még meddig lehessen meginnia egyszerre több embernek, egy helyen egy sört, addig a leginkább veszélyben lévő emberek, akiknek még oltással is komoly problémát okozhat a fertőzés, olyan körülmények között vannak az egészségügyben, ami békeidőben is veszélyes. Ha nem volt fertőzött, majd most az lesz.

Kire legyen dühös az ember? A beteghordóra, aki nevetséges pénzért naponta kilométereket tol, cipel, emel embereket? Az ápolóra, aki egyedül van időnként egy egész osztályra? Az orvosra, aki már 20 órája ügyeletben van és nincs ideje két műtét között még járóbetegeket is pátyolgatni? Vagy inkább arra, aki szinte korlátlan hatalom birtokában irányítja ezt az országot már lassan 12 éve, kénye-kedve szerint döntve ezermilliárdok sorsáról? Jövő tavasszal határozott választ lehet adni a kérdésre.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. november 9-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.