„Klubrádió
Esti gyors

Ha tetszik ez az aktivistáknak, ha nem – Kárpáti Iván jegyzete

2/11/2021 17:15

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Van élet az olaj, a gáz és a szén égetésén túl is. Ám a jelek szerint ez nem abban a tempóban, jön el, ahogy azt az ikonikussá vált Greta Thunberg és követői akarják.

2021. november 02. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.11.02.
02:28
00:00

ENSZ klímacsúcs, nagy elvárások, hatalmas, nyilván ebben a formában betarthatatlan ígéretek és elégedetlen tüntetők. Azzal már a hatalmas olajkészleten ülő Perzsa-öböl menti országok sem számolnak, hogy a világ végezetéig ebből fognak megélni. Már most van olyan, amelyik korábban 90 százalékban erre építette a gazdaságát, de 10 év alatt átalakította, kereskedelmi központ lett és az olaj csak a teljes bevétel felét teszi ki.

Tehát van élet az olaj, a gáz és a szén égetésén túl is. Ám a jelek szerint ez nem abban a tempóban, jön el, ahogy azt az ikonikussá vált Greta Thunberg és követői akarják. Szerintük mostantól egy fillért nem szabad kitermelésbe fektetni. Nem hatástalanok, mert sok nagy bank és pénzalap már nem nagyon ad erre forrást. Az eredmény az egekbe szökött energiaárakban jelenik meg. Főleg Európában gyorsabban számolták fel a hagyományos kapacitásokat, mint ahogy a megújuló energia bázisa növekszik. Az elektromos autók forradalmát elindító, az olajlobbi emberének finoman szólva nem nevezhető Elon Musk szerint még legalább 40 évig lesznek hagyományos módon üzemelő járművek. De én azt mondom, lódított a bohém milliárdos, legyen csak 20. Addig azokat mivel tankoljuk? A gázerőműveket, amik pótolják az áramot, amikor éppen nem fúj a szél, mivel üzemeltetjük?

De van ennek a történetnek egy másik vonulata is, mégpedig politikai. Ha tetszik ez az aktivistáknak, ha nem, ez még mindig úgy működik, hogy a döntéseket választott politikusok hozzák meg – legalábbis itt, Európában és az USA-ban –, akik olyanokat is képviselnek, akik másnap még megfizethető áron akarnak eljutni a munkahelyükre, és akik nem biztos, hogy ilyen ütemben képesek finanszírozni a zöld forradalmat és annak ködös ígéreteit. Greta Thunberg és barátai jelenleg úgy működnek, mint a kultikus filmből ismert Jedi Tanács. Senki által nem megválasztva, túl a népképviseleti rendszereken, felelősség nélkül, saját szilárd hitük és küldetésük által vezérelve, de mindenki életét befolyásolni akarva. Hogy jót akarnak, abban nem kételkedem, de olyan helyzetet teremtenek ezzel a türelmetlenséggel, hogy tömegeket fordíthatnak az átalakulás ellen.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. november 2-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.