„Klubrádió
Esti gyors

Az emberarcú fideszes betelefonált a Gyurcsány-show-ba – Selmeci János jegyzete

1/10/2021 17:48

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Fürjes Balázs, a Fidesz XII. kerületi képviselőjelöltje valami egészen mást csinált az ellenzéki előválasztásra reagálva, mint ami pártja kommunikációja alapján egy kormányoldali politikustól várható lenne. Miért? A korábbinál potensebb ellenzéki ellenfél, a szorosabbnak ígérkező jövő évi választás? Reménykedjünk, hogy senki sem hívta fel az illetékes minisztériumból, amiért gratulált az előválasztás helyi győztesének, és nem gyurcsányozott.

2021. október 01. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2021.10.01.
02:20
00:00

„Ma felhívtam a budai 3-as választókerületben rendezett Gyurcsány-show vesztes résztvevőit, akik sok munkát és energiát tettek bele az elmúlt hetek színjátékába, melynek eredményeképpen országosan Gyurcsány felesége, Gyurcsány balfék haverja és egy statiszta maradtak a színpadon. Bár más utat tartunk jónak Magyarország számára, ők például lebontanák a kerítést, és migránsokat telepítenének az országba, úgy illő, hogy gratuláljak a Gyurcsány-show kerületi veszteseinek, és gratulálok a győztesnek is, aki ugyan Gyurcsány embere, de nyilvános vitára hívom” – ha a fideszes paneleknek megfelelően kommunikálna, nagyjából ezt a szöveget osztotta volna meg ma közösségi oldalán Fürjes Balázs államtitkár, aki az említett választókerületben a Fidesz egyéni képviselőjelöltje lesz a jövő évi választáson.

Ő azonban valami egészen mást csinált, gratulált, vitára hívott, és nem Gyurcsány-show-zott közben, szóval körülbelül azt történt, ami egy olyan polgári demokráciában is nagyjából történne, ahol egy politikus nem beszél teljes hülyeségeket az ellenfeléről.

Ha optimista típusok, vagy Török Gáborok vagyunk, lelkendezhetünk most, hogy íme, lehet más a politika, és kis realizmussal megállapíthatjuk, Fürjes Balázs politikus, aki nyilván úgy véli, hogy az ő megválasztási esélyeit a kulturált hangnem és a nyilvános vitatkozás növeli, nem a migránsozós gyurcsányozás – vagy melankolikusan gondolhatunk arra, hogy ilyen is lehetett volna a Fidesz, csak hát nem lett. De persze mondhatjuk azt is, hogy Orbándiktatúra, a fideszes pedig akkor is fideszes, ha tud késsel villával enni, és nem önti bele a lecsót a pacalba.

De talán, esetleg, picit, reménykedhetünk abban is, hogy a korábbinál potensebb ellenfél, a szorosabbnak ígérkező választás történetesen arra sarkallja majd az Orbán-kormányt, hogy a szörnyű kommunikációs kormányzás mellett valódi kormányzást is folytasson, aminek tartalmi elemeivel nem fogunk feltétlenül egyetérteni, de legalább az országról is szól majd, nem csak arról, hogy jövő április után is Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.

Én egy picit reménykedem abban is, hogy senki sem hívta fel az illetékes minisztériumból Fürjes Balázst azzal, hogy a Gyurcsány-show az Gyurcsány-show, nem pedig „vetélkedés”, tessék szépen ezt megjegyezni, különben megint elveszünk tőled egy nagyberuházást. 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2021. október 1-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.