„Klubrádió
Esti gyors

Vitányi Iván halálára – Dési János jegyzete

6/09/2021 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

„Kisebbségben leszünk, de tisztességben és ez többet ér minden hatalomnál.” Akkor volt, aki a hatalomban megértette, miről beszél. Ne is vegyük elő azt, akad-e ma valaki a hatalom közelében, aki effélét merne mondani. És ennek folytatása, hogy igenis, hatalomban is lehet, lehetne tisztességesnek maradni.

2021. szeptember 06. Esti gyors-részlet (2021.09.06. Dési János jegyzete)
03:15
00:00
Egy városi legenda szerint a sopronkőhidai fegyházban Bajcsy-Zsilinszky Endre tényleg az utolsó vacsoráját adta oda a vele szintén bebörtönzött ifjúnak. Aki aztán a magyar progresszió, a magyar baloldali és liberális gondolkodás kérlelhetetlen képviselője lett évtizedekre. Bajcsy-Zsilinszkyhez méltó szereplő. Méltatások sora jelenik meg most, amikor értesültünk a hírről: meghalt Vitányi Iván. Ahogy elnézem, még a karaktergyilkosságokban, gyalázkodásban és ocsmányságokban jeleskedő úgynevezett kormánypárti sajtó sem mert – legalábbis lapzártánkig – belekötni életművébe.

Vitányi Iván még a politikusok azon nemzedékéhez tartozott, amelynek tagjai ízig-vérig értelmiségiek, felkészültek és akik pillanatok alatt képesek egy olyan alapos beszédet rögtönözni a legkülönbözőbb kérdésekről, hogy a hallgatóságnak leesik az álla. Különösen, hogy amíg Vitányi a többieket hallgatta, gyakran úgy tűnt, mint aki bóbiskol. Aztán felnézett és egy egyetemi előadás következett. Csak úgy a semmiből.

Illetve hát nem a semmiből, hanem abból a tudásból, azokból az ismeretekből, amelyekkel bőven rendelkezett. Továbbá az élettapasztalataiból és leginkább abból a tisztességből, ami az övé volt – s ha figyeltünk rá, akkor a miénk is lehetett.

Egy ismerősöm jött most elő azzal, hogy sok-sok évvel ezelőtt egy beszélgetést vezettem vele. Egy ma már felidézhetetlen okból azzal kezdtem, hogy elmeséltem a matek érettségimet és a feladatot, amit nem tudtam megoldani, majd ezután tértem rá találkozónk valódi témájára. Vitányi lehajtott fejjel, talán csukott szemmel várta ki, míg ő következik. Azzal kezdte, hogy szépen bemondta az általam csak hevenyészve előadott matekpélda megoldását, majd tért rá az akkor aktuális közügyekre.

Mi volt neki fontos? Cseke Hajnalka kollégámnak egy könyvnyi interjút adott lassan két évtizede. Határhelyzetek címmel jelent meg. Ebben mondja – akkor aktuálisan a rendszerváltásról az MSZMP-ből MSZP-vé válásról, amit tágabb értelemben is mindig fontosnak tartott: „Kisebbségben leszünk, de tisztességben és ez többet ér minden hatalomnál.” Akkor volt, aki a hatalomban megértette, miről beszél. Ne is vegyük elő azt, akad-e ma valaki a hatalom közelében, aki effélét merne mondani. És ennek folytatása, hogy igenis, hatalomban is lehet, lehetne tisztességesnek maradni.

És még egy prófécia, pedig ez is vagy három évtizedes: „A magyar történelem sajátossága szerint a nép-nemzeti gondolkodás hagyományosan nagyobb és erősebb, mint a liberális. A liberálisok és a szociáldemokraták csak együtt lehetnek igazán erősek.”

Vitányi szellemi hagyatéka természetesen óriási, fontos, és olvasnunk kell. De addig is kezdjük ezzel a kettővel.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2021. szeptember 6-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

Vitányi Ivánról itt olvashat bővebben a Klubrádió honlapján.