„Klubrádió
Hetes Stúdió

Álmodjunk államot – Szénási Sándor jegyzete

18/09/2021 15:20

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A feladatok jó része adott, nekem csak egyetlen javaslatom van. Ha új kormány jön, annak helyre kell állítani az államot.

2021. szeptember 18. Hetes Stúdió / részlet, Szénási Sándor jegyzete (21.09.18.)
03:08
00:00

Felerősödött a víziókutatás a legutóbbi időben, és ennek gyakorlói persze rögtön két pártra is szakadtak: azokra, akik szerint az ellenzéknek van látomása a jövőről, és azokra, akik azt mondják, miért pont az lenne nekik szegényeknek.

Pixabay
 

A dolognak természetesen van előtörténete. 2010 után évekig folyt a vita, hogy Orbánnak van-e mesterterve a rendszeréről, vagy csak úgy menet közben jött meg az étvágya és a merészsége, amikor látta, milyen könnyen nyúl le magának mindent egy széteső társadalomban, pénzt, hatalmat, médiát, alkotmányt, és valóságos ellenállás nélkül hogyan sodorja Keletre az országot, ami – kétségkívül - az ő akolmeleg világa,viszont kétségkívül nem Magyarország érdeke. Ma már világos, hogy a befejezés előtt álló Orbán-rendszernek egyetlen eleme sincs véletlenül ott, ahol van.

Tehát nem is ez a kérdés, hanem az, hogy mi a helyzet az ellenzékkel.

 

A kormányoldal szerint a dolog egyszerű: nem egy új baloldal küzd itt, hanem a régi, ami sose bújt ki Gyurcsány köpenyéből, sőt egy Kocsis Máté által kitett mém-en minden ellenzéki miniszterelnök-jelölt, még a saját felesége is Gyurcsány fejét viseli. Kápráztatóan szellemes ötlet, lám, milyen jó, ha egy politikus Harry Pottert olvas, különben honnan ismerné az alakváltás titkát. 

Az ellenzék viszont azt mondja, tessék várni októberig, az előválasztások után majd jön a program, a vízió, ha úgy tetszik.

Legyen így. A feladatok jó része adott, nekem csak egyetlen javaslatom van. Ha új kormány jön, annak helyre kell állítani az államot. Állam ma ugyanis nincs, és ez nemcsak a pandémia alatt derült ki, amikor katonákat vezényelték a kórházakba, és nemcsak akkor, amikor újra és újra világos lesz, hogy a költségvetési csomag sima átverés, az államapparátusnak nem egy törvényt kell ez ügyben végrehajtania, hanem a kormány napi szintű, senki által nem ellenőrzött, a megszavazott büdzsével homlokegyenest szembemenő határozatait. Az apparátusból menekülnek az emberek, és miért is ne, hiszen nem fizetik meg őket, és a törvényeket úgysem ők, hanem a baráti ügyvédi irodák írják. Az állam szétesett, mert már minden elloptak belőle, ami a sajátja volt, ezért nem is tettek a működésképessége érdekében semmit. Ha az állampolgár ügyet intéz, egy perc alatt megtapasztalja, hogy a NAV-nak fogalma sincs az ő Nyugdíjfolyósítónál tartott adatairól, a kormányablak, már ahol még létezik, minden kapcsolat híjján futárokkal érintkezik a Földhivatallal, az Államkincstárral vagy bármivel, amihez a lakosságnak köze lehet, az ügyintézés tehát a pokoljárás maga.

Forrás: Párkocka
 

Állam nélkül nincs kormányzás, a víziónak nincs végrehajtható földi mása, működő, átlátható szerkezetű és szakmailag is alkalmas állam nélkül egy új kormány csak egy kabuli palota lakójához lesz hasonlatos, ahonnan minden hatalom, ismeret és eszköz nélküli miniszterek dezertálnak, hogy eltűnjenek, mielőtt ismét visszajönnek a tálibok.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió 2021. szeptember 18-ai adásában hangzott el.