„Klubrádió
A lényeg

Szeptember 30.: A népmese napja, A fordítás nemzetközi napja és A helyi önkormányzatok napja

30/09/2021 00:06

| Szerző: Klubrádió

A népmese napja

1859. szeptember 30-án született Benedek Elek, a "nagy mesemondó". Az ő jóvoltából számtalan mesét és népmesét sikerült megőriznünk az utókor számára, ezen a napon az ő munkásságáról emlékezünk meg.

A fordítás nemzetközi napja

A Biblia-fordító Szent Jeromos ünnepén tartjuk a fordítás nemzetközi napját. 2017 óta ilyenkor tisztelgünk a fordítók szorgalmas és alapos munkája előtt és köszönetet mondunk nemzetközi kapcsolatépítő szerepükért.

Megjelent a Kecskeméthy biblia
Debrecen, 2002. június 4. Debrecenben a kollégiumi esték keretében mutatták be a Kecskeméthy biblia első kiadását. Kecskeméthy István 1926 és 1935 között dolgozott a biblia fordításán, de akkor nem került kiadásra. Most a kolozsvári Koinonia Kiadó gondozásában megjelent bibliát a debreceni Református Kollégium dísztermében mutatták be, ahol tudományos előadások méltatták a fordító érdemeit. A képen: a biblia tipográfiája követi az eredeti kézirat szerkesztését, a lapszéleken a kiadó jegyzetei is megmaradtak. MTI Fotó: Oláh Tibor
 

A helyi önkormányzatok napja

Az első helyi Önkormányzati napot 1990-ben tartották Magyarországon, szeptember 30-án. Ezen a napon az Országgyűlés kezdeményezésére az önkormányzatok tevékenysége előtt tisztelgünk.

Fotó: Baranyi Krisztina/
Facebook
 

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)