„Klubrádió
Esti gyors

A felcsúti szélkakas – Hardy Mihály jegyzete

8/09/2021 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Orbánnak valójában esze ágában sincs kiléptetni Magyarországot. Legalábbis belátható tíz éven belül biztosan nem. Mindaddig, amíg onnan érkeznek a támogatási pénzek, amiknek már megvan a biztos helyük Magyarországon. A barátok és üzletfelek zsebében.

2021. szeptember 08. Esti gyors - részlet 21.09.08. Hardy Mihály jegyzete
03:27
00:00
Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a miniszterelnök gyors pálfordulásán? Tudják, arra a hétvégén, a kötcsei találkozón bedobott új jelszóra gondolok, hogy hirtelen a sok brüsszelezés után az Európai Unió védelmezőjeként, sőt egyenesen utolsó tartógerendájaként próbálja pozícionálni saját magát. Állítólag még olyat is mondott, hogy Magyarország lesz az utolsó tartógerenda az unióban, vagy mi. Azt már én teszem hozzá, nyilván a többi tartógerendát addigra gondosan szétrágta a magyar termeszkommandó, Szijjártó Pétertől kezdve egészen Varga Judit miniszter-asszonyig.

Azt gyorsan előrebocsátom, hogy ezúttal sem kell Orbán Viktornak hinni. Persze, hogy ezt sem gondolja komolyan. Arra kell figyelni, amit tesz, de arra nagyon. Most sem arról van szó, hogy hirtelen belátta, Magyarország rengeteget profitál az Európai Unióból, elhibázott volt a sok-sok brüsszelezős plakátkampány és retorika, meg ilyenek. Szerintem egyszerűen csak annyi történt, hogy a kampánymenedzserek szóltak a főnöknek: „Viktor, baj van! Megint megmérettük a magyar közvélemény reakcióit, ezúttal nemcsak a Századvéggel, hanem két másik, valódi közvélemény-kutató céggel, és az jött ki, hogy a magyarok 80 százaléka még mindig kedveli az Európai Uniót, jól érzi magát benne.”

Mondhatni, betlis lapnak bizonyult ez az Európai Unióból kifelé tartó erőltetett menet erőltetése. Olyannyira, hogy sok elemző máris felfestette a falra a Hunxit rémképét, azaz Magyarország esetleges kilépést az európai országok szövetségből. Pedig Orbánnak valójában esze ágában sincs kiléptetni Magyarországot. Legalábbis belátható tíz éven belül biztosan nem. Mindaddig, amíg onnan érkeznek a támogatási pénzek, amiknek már megvan a biztos helyük Magyarországon. A barátok és üzletfelek zsebében.

És nem fogja erőltetni ezt a kiléptetési fenyegetést azért sem, mert ezzel nagyon komoly adut adna az ellenzéki jelöltek kezébe, akiknek többsége máris erős európai jelszavakkal operál. Orbán és a Fidesz ezzel az újabb 180 fokos pálfordulással akarja elvenni a muníciót az ellenzéki jelöltektől a most induló választási kampányban.

És Orbán nem fogja kiléptetni Magyarországot az Európai Unióból azért sem, mert sem Moszkvában, sem Pekingben erre nem adtak neki engedélyt. A picurka Magyarországnak nagyon is bent van a helye, mert csak bentről, azaz tagként tudja szabotálni az EU közös fellépését akár Moszkvával, akár Pekinggel szemben. Nagyon is hasznos Vlagyimir Putyinnak, ha az Orbán-féle magyar kormány mondjuk akadályozza a NATO vagy az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos közeledését. Nagyon is hasznos Hszi Csin-pingnek, ha az Orbán-féle magyar kormány akadályozza a hongkongi demokráciakövetelők vagy az üldözött ujgurok támogatását, a dél-kínai tengeren az agresszív terjeszkedés elítélését. Nem is beszélve a Belgrád-Budapest gyorsvasút vagy a Fudan Egyetem idézőjeles „hasznosságáról”.

A megfejtést kérem „felcsúti szélkakas” jeligére küldjék a szerkesztőségbe!

Hardy Mihály jegyzete a 2021. szeptember 8-i Esti gyorsban hangzott el.