„Klubrádió
Reggeli gyors

A hét kérdése: Mit adott nekünk Európa?

11/07/2021 11:59

| Szerző: Klubrádió

Ezen a héten azt a kérdést tettük fel vendégeinknek, hogy mit jelent számukra az Európai Unióhoz való csatlakozás? Mit nyertünk, mit vesztettünk a csatlakozással, milyen remények voltak, milyen csalódások érték őket?

2021. július 05. Reggeli gyors - részlet 21.07.05. Hegyi Gyula
06:55
00:00

Hegyi Gyula publicista, volt MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint az európai uniós tagságnak három dimenziója van. Az egyik a gazdasági, amelyben az erősebbek érvényesülnek, a nyugati tőke érvényesíti a befolyását. A másik geopolitikai, euroatlanti együttműködés, az EU és az Egyesült Államok világpolitikai együttműködése. A harmadikba a szociális, környezetvédelmi kérdések, az emberi jogok, demokratikus szabadságjogok tartoznak. Úgy látja, a magyarok ebben kapták a legtöbbet, és szeretnének még többet. Valami megvalósult abból, hogy jobban élnek az emberek, de jóval szerényebben, mint amit reméltünk 15 éve.

2021. július 06. Reggeli gyors - részlet 21.07.06. Jeszenszky Géza
07:37
00:00

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, egykori amerikai nagykövet úgy véli, az unió nem csupán jelentős anyagi támogatást nyújt a kevésbé fejlett országoknak, mint nekünk, ami az egyik oka annak, hogy annyi ország szeretne a tagja lenni, hanem szerinte ennél fontosabb az a szoros gazdasági kapcsolatrendszer, ami a magyar ipart és magyar exportot vámmentes lehetőségekhez juttatja. "Magyarként ez a döntő dolog, hogy az EU a határok lebontásának legfontosabb eszköze" – tette hozzá.

2021. július 07. Reggeli gyors - részlet 21.07.07. Andor László
07:57
00:00

Andor László volt uniós biztos azokról a lehetőségekről beszélt, amelyeket az EU adott a magyar államnak és az állampolgároknak. Előbbi esetében a gazdasági felzárkózás lehetőségét nyitotta meg. Sajnálatosnak nevezte, hogy számos ország, amely később csatlakozott az EU-hoz elhúzott Magyarországtól. Egyének tekintetében az Erasmus programot emelte ki, amely a fiatalok számára nyit meg új, nemzetközi távlatokat.

 
Mit adtak nekünk a rómaiak?
Fotó: YouTube
 

2021. július 08. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Stefano Bottoni - 2021.07.08.
08:08
00:00

Stefano Bottoni olasz–magyar nemzetiségű történész olyan gazdag országokat, mint Norvégia, Svájc amelyek ezt megengedhetik maguknak, illetve a nagyon szegény országokat, mint Moldova vagy Belarusz említette, amelyek nem tagjai az EU-nak. Ez más liga. Szerinte az utóbbiakban történetileg, vagy rossz döntések alapján az elmúlt évtizedekben nem sikerült a demokratikus átmenet, a jogállamiság felépítése, a posztkommunizmusból való kilábalás. Kelet-Európából az EU-hoz tartozni a 2000-es években azt jelentette, hogy az adott kelet-európai ország "európaizálni próbálta magát, bizonyos sztenderdeket, normákat próbált beépíteni a saját mindennapjaiba. És persze rengeteg pénzt kapott" – mondta a történész.

2024. április 26.
00:00
00:00

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke meghatározó élménynek nevezte Magyarország 2004-es csatlakozását az Európai Unióhoz. Reményeket és szabadságot jelentett akkor és jelent most is, nemcsak számára. Tizenhét év távlatából és a koronavírus-járvány árnyékában még jobban kitűnik, hogy mit jelent a szabad utazás lehetősége az Unióban. Az egyszerűbb utazás mellett, a mozgás, és a letelepedés szabadsága is nagyon fontos.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: YouTube - részlet a Brian élete című filmből.
Reggeli gyors/A hét kérdése
2021.07.05., hétfő – 07.09., péntek 7:35