„Klubrádió
Reggeli gyors

"Magyar állampolgárként Európa polgárai is vagyunk"

9/07/2021 12:54

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az EU tagjaként Magyarországnak felelőssége van abban, hogy a béke, a szabadság, és a gazdagodás feltételeinek eleget tegyen, véli Pardavi Márta. A Helsinki Bizottság társelnöke úgy véli, hogy az Unió páratlan lehetőségeket biztosít a magyarok számára is.

2021. július 09. Reggeli gyors - részlet 21.07.09. Pardavi Márta
08:09
00:00

Mit jelent nekünk az Európai Unióhoz csatlakozás, mit jelent az európai közösséghez tartozás? Mit nyertünk, esetleg mit vesztettünk EU csatlakozással? Milyen remények voltak, és milyen csalódások értek azzal kapcsolatban, hogy mit érhet el Magyarország a nagybetűs Európ részeként?

A hét kérdése rovatban Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke meghatározó élménynek nevezte Magyarország 2004-es csatlakozását az Európai Unióhoz. Reményeket és szabadságot jelentett akkor és jelent most is, nemcsak számára. Tizenhét év távlatából és a koronavírus-járvány árnyékában még jobban kitűnik, hogy mit jelent az utazás az Unióban. Egyik legnagyobb előnye az egyszerűbb utazás volt, a mozgás, a letelepedés szabadsága volt.

Pardavi úgy véli, hogy az EU egyik fő feladata polgárai szabadságjogait biztosítani, megvédeni és szélesíteni.

Az Amnesty International sajtótájékoztatója a balkáni migr?
 
Pardavi MártaFotó: Marjai János / MTI
 

Egyre erősödő fókusz uralkodik az Unióban, ez pedig a jogállamiság, és az emberi jogok kérdése, amely utóbbi az utóbbi 5-10 évben egyre nagyobb szerepet kapott.

Az EU-n kívüli életet nem tartja elképzelhetetlennek, de az ország különböző adottságai miatt csak az Európai Unió részeként jár igazán jól.

"Magyar állampolgárként egyszerre az Európa polgárai is vagyunk" – mondta, hozzátéve hogy ez felelősséggel jár.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pardavi Mártával
2021.07.09., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert