„Klubrádió
Reggeli gyors

Német EP-képviselő: „Orbán családja és barátai lopják a pénzünket”

10/06/2021 07:19

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke Twitter-oldalán számolt be a Klubrádió elhallgattatása miatt indult kötelezettségszegési eljárásról, és erről ír a Tagesschau is, amely szerint „a Klubrádió a legfontosabb független rádió volt”. A Spiegel interjút készített Katarina Barley német EP-alelnökkel, az Euronews pedig Daniel Freund szintén német EP-képviselőt idézi; mindketten arról beszéltek, hogy Orbán haverjainak (utóbbi szerint családjának is) a zsebébe kerülnek komoly EU-s támogatások.

„Előre figyelmeztettük a magyar hatóságokat, találják meg annak a módját, hogy tovább sugározhasson a Klubrádió. De nem tettek semmit. Ezért most kötelezettségszegési eljárást indítunk Magyarország ellen, mert nem tartotta be az uniós távközlési szabályokat – írta Vera Jourová, az Európai Bizottság egyik alelnöke nem sokkal a szankcióról született döntést követően a Twitteren. Az indoklásból megtudjuk azt is, a magyar médiahatóság döntése okán vált szükségessé az intézkedés, miután igencsak megkérdőjelezhető módon utasította el a Klubrádió pályázatát. Idézi is a vonatkozó uniós direktívát, amely egyrészt az arányosságot, mint alapelvet követeli meg, másrészt azt, hogy senkit ne érhessen diszkrimináció. Az Európai bizottság úgy találta, hogy nem tartotta be a magyar médiahatóság az arányosság és a transzparencia (átláthatóság) követelményét, ezáltal jogsértést követett el. Ennek következményeként a Bizottság hivatalos jegyzéket küldött a magyar kormánynak, két hónapot adva arra, hogy érvekkel alátámassza döntését. Amennyiben nem kap kielégítő választ kifogásaira a Bizottság, jöhet a kötelezettségszegési eljárás következő lépése.

A német Tagesschau szinte azonnal beszámolt az Európai Bizottságnak a Klubrádió miatt hozott döntéséről. Azt emelték ki, hogy megkérdőjelezhető a rádió frekvenciahasználatának meghosszabbításról szóló pályázatot elutasító döntés indoklása. A cikk utal az előzményekre, hogy óriási nemzetközi visszhangot kapott a rádió megfosztása frekvenciájától. A cikkből idézve „a Klubrádió a legfontosabb független rádió volt”. Azonban Orbán Viktor 2010-es hatalomra jutásával a médiahatóság folyamatos nyomás alá helyezte, és végül nemcsak vidéki, hanem budapesti frekvenciáját is elvették.

Klubrádió 92,9 és semmi
 
Klubrádió 92,9 és semmi
 

Nem engedheti meg az Európai Unió, hogy zsarolják – összegzi a Der Spiegel Katarina Barley európai parlamenti alelnök gondolatait. A szociáldemokrata politikus annak apropóján nyilatkozott, hogy az EP be akarja perelni az Európai Bizottságot, mivel utóbbi késésben van a jogállamiság megsértése miatti szankciók kivetésével. Barley szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök hezitál Magyarország és Lengyelország ügyében, és ezzel helyrehozhatatlan károkat okoz Európának. Az interjúban azzal érvel, hogy Orbán Viktor és a lengyel Jog és Igazságosság pártja megválasztásuk óta verik szét a jogállamot. Az EU nem tudta ezt megakadályozni, viszont Barley szerint már nem akarják tovább elfogadni. Ám attól, hogy ez a két ország az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult tiltakozva az új feltételrendszer ellen, a bizottság még alkalmazhatta volna az elfogadott határozatokat az abban meghatározott menetrend szerint. Hozzátette, az Európai Bizottságnak nem kötelező a Tanácsban résztvevő kormány és államfők döntését követnie és kizárólag az alapján cselekedni, márpedig ha így tesz a továbbiakban is, akkor törvénysértést követ el. „Tényleg azt gondolja valaki, hogyha egyszer Orbán haverjainak a zsebébe kerül és eltűnik a pénz (a Covid-segélycsomag), akkor vissza tudja még valahogy szerezni az EU a jogtalan kifizetéseket?” – tette fel a kérdést Katarina Barley az interjúban.

Erről beszélt Daniel Freund német zöldpárti képviselő is szerdán az Európai Parlamentben. Az Euronews részletes összefoglalót adott a vitáról, amelyben külön foglalkozott a német képviselő felszólalásával. Aki úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor jövőbeli sorsáról természetesen a magyar nép dönt, azonban az EU-nak biztosnak kell lennie abban, hogy nem az ő pénzét használják majd a választás befolyásolására, elcsalására Magyarországon. „Az EU tétlenségével kárt okoz, mert megengedi, hogy Orbán uniós pénzből vásároljon magának támogatást, és tartsa médiakontroll alatt a választási kampányt” – vélekedett. Összeszámolta a politikus, hogy 24-szer vitáztak a jogállamiságról az EU-ban, mióta Orbánt megválasztották. De ez az egész vitafolyamat nem tudta megállítani őt abban, hogy „korrupt autokráciává tegye Magyarországot”. Daniel Freund szerint „Orbán családja és barátai lopják a pénzünket” – idézik a Zöldek Freund felszólalását szintén a Twitteren.

Csernyánszky Judit lapszemléje a Reggeli gyorsban hangzott el 2021. június 10-én.