„Klubrádió
A lényeg

Klubrádió-elhallgattatás: kötelezettségszegési eljárás indul a magyar kormány ellen

9/06/2021 13:50

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság szerint a Klubrádió idén februári elhallgattatásához vezető eljárás aránytalan és átláthatatlan volt, a Médiatanács a médiatörvényt diszkriminatív módon alkalmazta.

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság a magyar kormány ellen az uniós elektronikus hírközlési szabályok megszegése miatt, miután a testület kifogásolja a magyar Médiatanács eljárását a februárig a 92,9 MHz-en sugárzó Klubrádió frekvenciahasználatának ügyében. Az Európai Unió végrehajtó és ellenőrző szerve a döntés kapcsán írt indoklásában nem csak frekvenciapályázat lebonyolítását, hanem a Klubrádió korábbi, tavaly őszi frekvenciahosszabbítási kérelmének kezelését is bírálta, valamint közölte, a vonatkozó eljárások az uniós jog hatálya alá tartoznak.

 " ... A rádióspektrum használatának feltételei, illetve a kapcsolódó jogok odaítélésére, meghosszabbítására, megújítására és visszavonására vonatkozó eljárások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben lefektetett uniós távközlési szabályok hatálya alá tartoznak. E szabályok meghatározó eleme az arányosság elve és a megkülönböztetésmentesség elve. A Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot. A Bizottság emellett úgy ítéli meg, hogy a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatív módon alkalmazták. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak, és két hónapot biztosít számára, hogy válaszoljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre" – írta az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

A hírről először Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője számolt be, aki közleményében azt írta, kétszer is felhívta az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy "a kizárólag fideszesekkel feltöltött Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett a kormány érdekeinek kiszolgálásán és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik". Szerinte ennek a médiahatósági működésnek köszönhető az is, hogy elutasították a Klubrádió pályázatát, amivel a gyakorlatban elhallgattatták az egyik utolsó, független, magyar médiumot.

 

 

A Klubrádiót már a 2010-es kormányváltás után nem sokkal támadni kezdte a rezsim, amikor a 2010 tavaszán elnyert frekvenciáján nem engedte sugározni. Emiatt 2011. februártól három éven keresztül a korábbi frekvenciáján alkalmanként hatvan napos ideiglenes engedéllyel sugározhatott csak, míg a több éves pereskedést és hat jogerős, de éveken át végre nem hajtott bírósági ítélet megszületést követően 2014 februárjától hét éven keresztül végre adhatta műsorát a Budapesti 92,9 MHz frekvencián. 2020 őszén aztán teljes erővel kezdődött el ismét a Klubrádió frekvenciahasználatának ellehetetlenítése. A kizárólag fideszes tagokból álló Médiatanács szeptemberben mondvacsinált – és más médiumok kapcsán nem alkalmazott – okból elutasította az adó médiaszolgáltatási jogosultságának megújítására beadott kérelmét, majd az időközben a budapesti 92,9 MHz frekvencia használatára kiírt pályázatból is kizárta, többek között olyan okokra való hivatkozással, amelyek a pályázati felhívástól és az arra beadott ajánlattól függetlenül fennálltak, tehát a pályázattal semmilyen összefüggésben nem álltak. A Klubrádió és több elemző szerint is láthatóvá vált ebből, hogy már a pályázat kiírását megelőzően megszületett a döntés arra nézve, hogy a Klubrádió nem juthat frekvenciához, és a budapesti 92,9 MHz frekvenciát azóta át is játszották egy, a pályázatból korábban kizárt, de a kormányzattal ezek szerint mégis baráti kapcsolatot ápoló médiumnak. A Médiatanács döntéseit a Fővárosi Törvényszék eljáró tanácsai eddig minden vonatkozásban jogszerűen ítélték, nem tudható egyelőre, hogy az ügyekben másodfokon eljáró Kúria vajon mit gondol majd ezekről az elsőfokon született döntésekről az Európai Bizottság megállapításainak fényében.

A Klubrádió idén február 15-től interneten közvetíti adását a korábban megszokott adásrend szerint, és sugárzását a jövőben is folytatja, a frekvenciája kapcsán születő magyar és nemzetközi döntésektől függetlenül. Működését jelentős részben a közönség által nyújtott támogatások biztosítják, elkötelezett hallgatói évente mind nagyobb összeggel segítik, az idén tavaszi adománygyűjtő-kampány során több mint 8 ezer átutalással 107 millió forint érkezett be a Klubrádió számára, ami rekordnak számít.

Frissítés: 
Megszólalt a bécsi székhelyű International Press Institute (IPI), Nemzetközi Sajtóintézet is a Klubrádió ügyében indított EU kötelezettségszegési eljárás ügyében, azt hangsúlyozva, hogy mindezt már réges-régen meg kellett volna tennie az Európai Bizottságnak a magyar kormánnyal szemben.

"Üdvözöljük az Európai Bizottság döntését, mindez alátámasztja az IPI, a Nemzetközi Sajtóintézet korábbi álláspontját. A magyar Médiatanács elutasító eljárása a Klubrádió frekvenciájának meghosszabbítása ügyében önkényes, diszkriminatív volt és egyetlen célja a kritikus hangvételű rádió elhallgattatása volt. Mindez egy jelentős lépés a Bizottság részéről. Reményünket fejezzük ki, hogy mindez elég lesz annak megakadályozására, hogy elhallgattassák Magyarország utolsó független rádióállomását a jövő évi választások előtt. Ezzel együtt, ezt a lépést már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni, ahogy a Budapest elleni szankciókat is életbe kellett volna léptetni” – nyilatkozta Scott Griffin, IPI igazgatóhelyettes.