„Támogassa

Jourová: A bizottság tehetetlen a KESMA ügyében

3/05/2021 19:48

| Szerző: Klubrádió

Věra Jourová bizottsági alelnök az Euronews kérdésére elismerte, hogy a testület tehetetlen a magyarországi Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. A kormánypárti médiakonglomerátum ügyében 2019-ben indult bizottsági vizsgálat tiltott állami támogatás gyanúja miatt. Azonban a tranzakció pénzügyi értéke Jourová szerint "túl kicsi" ahhoz, hogy lépni tudjanak.

Az Euronews brüsszeli tudósítója a sajtószabadság napján tartott sajtótájékoztatón kérdezte az átláthatóságért és értékekért felelős bizottsági alelnököt arról, hogy áll a kormánypárti médiakonglomerátum ügyében indított versenyjogi eljárás, illetve miért nem használja a bizottság aktívan a versenyjogi szabályokat a kormányzati befolyás ellen. A bizottsági vizsgálat 2019-ben indult a KESMA ügyében, miután közel ötszáz kormánybarát sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik ingyen az alapítványnak.

"Természetesen lenne kedvem ahhoz, hogy fellépjek. De a mostani versenyjogi szabályokat úgy alakították ki, hogy ennél jóval nagyobb ügyeket kapjanak el. És pénzügyi értelemben a KESMA ügye Magyarországon túl kicsi, vagyis az összeolvadás értéke túl kicsi ehhez. A versenyjogi szabályokat az ennél nagyobb ügyekre tervezték" - válaszolta Věra Jourová.

Az alelnök hozzátette, a KESMA Magyarországon mentességet kapott a nemzeti versenyjogi szabályok alól, ez is nehezíti a fellépést.

"Ez a frusztráció, hogy tehetetlenek vagyunk ebben az ügyben a versenyjogi szabályok alkalmazására, elvezet ahhoz, hogy jobb szabályok meghozatalán gondolkozzunk a jövőben."

Věra Jourová egyébként a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy jövőre javaslatot tesznek az uniós médiapiac jogi szabályozására. Eddig az EU ugyanis kizárólag gazdasági szereplőként kezelte a sajtót, a demokráciához való hozzájárulást jogi értelemben nem vették figyelembe. A jövőre bemutatandó új szabályok ajánlásokat fogalmaznak majd meg az ügyben a tagállamok felé.

Jourová szavaira a Twitteren reagált Varga Judit igazságügyi miniszter. Azt írta, Jourovának kedve lenne Magyarország megbüntetéséhez, de ezt a szabályok nem engedik. "Szomorú", hogy a szabályok megakadályozzák az eurokraták politikailag motivált lépéseit - írta Varga Judit. "Mellesleg, miért ennyire frusztráló egy biztosnak az, hogy minden rendesen működik egy tagállamban?" - kérdezte az igazságügyi miniszter.

 

Az Euronews megkereste az ügyben Jávor Benedeket, Budapest brüsszeli képviselőjét. Ő volt az egyik fél, aki a Mérték Média Monitor társasággal közösen KESMA ügyében beadvánnyal fordult a bizottsághoz.

"Persze, a KESMA túl kicsi, hogy összeolvadási ügyként foglalkozzanak vele. Épp ezért anno nem is ezt kértük hanem azt, hogy a reklámköltések politikailag elfogult célzását tekintsék tiltott állami támogatásnak. Ezt nem befolyásolja a KESMA mérete" - írta Jávor Benedek, aki hozzátette, a beadványukban csak kiegészítő információként csatolták be a KESMA piaci koncentrációját.