„Klubrádió
Megbeszéljük...

Perceken múlt volna a Klubrádió frekvenciája? – Amikbe a Médiatanács belekötött

11/03/2021 22:33

| Szerző: Klubrádió

Hogyan lehetetlenítette el a Médiatanács a Klubrádió sugárzását az éterben? Arató András, a csatorna elnöke érzékletes példákon keresztül mutatta be, miként dönt és működik a szerinte a Fidesz rövid pórázon vezetett szolgáiból álló testület. Egyúttal a hallgatókhoz fordulva azt is hangsúlyozta, lehet, hogy a jövőben a korábbiaknál is nagyobb szükség lesz a támogatásukra.

2021. március 11. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Arató András - 2021.03.11.
20:37
00:00

Nem lepődött meg a Médiatanács csütörtökön nyilvánosságra hozott döntésén, amellyel a csak fideszes tagokból álló testület érvénytelennek nyilvánította a Klubrádió frekvenciapályázatát – mondta Arató András, a Klubrádió Zrt. elnöke, többségi tulajdonosa. Szerinte ez a mostani esemény abszolút beleillik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének hívott, valaki által illiberálisnak, mások által fasisztoid mutációnak, vagy maffiaállamnak tartott rezsim működésébe.

A testület alakilag és tartalmilag is érvénytelennek nyilvánította a Klubrádió pályázatát, annak ellenére, hogy korábban már egyedüli érvényes pályázatként nyilvántartásba vette a Klubrádió beadványát. A Médiatanács egyik legfőbb kifogása az volt, hogy – szerintük – megalapozatlan az immár húsz éve sikeresen működő Klubrádió üzleti terve és ilyen vállalkozás, mint a Klubrádió nem részesíthető „kizárólagos állami tulajdonú korlátos erőforrás” használati jogában. A Médiatanács kifogásolta, hogy a nyilvános cégadatok szerint a „törvénysértő gazdálkodás” miatt bármikor kényszertörlési eljárás indítható a Klubrádió ellen. Emellett megállapították, hogy a pályázat lényegi műsortervi hibákat tartalmaz. A közlemény szerint a programterv „nem felelt meg a rádiózás alapvető követelményeinek, ellentmondásokat tartalmazott, melyek az eddigi bírósági döntések alapján nem mérlegelhető, objektív hibák, így egyetlen pályázat esetében sem fogadhatók el”.

 
 Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke
 

Titkolózás, ripacskodás

Arató szerint ordenáré csalást követett el a pórázon vezetett, az uralkodó párt szolgáiból álló Médiatanács. Ráadásul a Klubrádiót az éterből kitiltó szerdai döntése előtt a testület nem tette közzé – ahogy azt hivatalosan kellett volna – a napirendjét, és a 92.9 MHz-ről hozott határozatát is csak másnap hozta nyilvánosságra. A Médiatanács úgy időzítette a Klubrádió elleni döntésének közlését, hogy arról csak azután értesüljön, a nyilvánosság, hogy már véget ért a magyarországi médiaszabadságról és a Klubrádió ügyéről szóló szerdai európai parlamenti vita.

A történet része az is, hogy miközben megvolt a döntés, a kormány képviselői ott ripacskodtak a plenáris ülésen, azt bizonygatva, hogy ami a Klubrádió frekvenciája körül zajlik, semmi egyéb, csak hisztériakeltés. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár még ezt követően is arról írt, hazugság minden olyan kijelentés, amely szerint politikai szándékkal hallgattatták el februárban a budapesti rádiót, és ezt főleg azzal támasztotta alá, hogy „továbbra is van esélye a Klubrádiónak megtartani a frekvenciáját”. Aztán hamarosan kiderült, mégis megfosztja a rezsim a Klubrádiót a frekvenciájától. Arató szerint ez mindent leír, az eljárást jellemző aljasságot, a kisstílűséget és gyávaságot. Tévedés azonban szerinte azt gondolni, hogy ezzel elült a dolog, mindez legfeljebb majd csak jövő tavasszal fog lecsengeni, a reményei szerint változást hozó jövő tavaszi országgyűlési választások után.

 
 Forrás: Gerd Altmann/Pixabay
 

Egy lap, öt perc

A Médiatanács 17 oldalas dokumentumban közölte döntését és annak indoklását, amely Arató szerint nevetséges, abszurd és gonosz. A hatóság alapvetően három érvet hozott fel, az egyik arról szól, hogy a Klubrádió pályázata, bár korábban alakilag már befogadták, mégsem megfelelő ilyen szempontból. A hatóság ezt azzal magyarázta, hogy a Klubrádió a 350 oldalas pályázatában nem jelezte pluszban, egy külön lapon is, hogy a Reggeli gyors című műsornak van ismétlése, miközben a beadványnak a kvótákról, műsortartalomról szóló részében ott vannak a számítások, hogy pontosan milyen műsortípusból mennyit sugározna a Klubrádió a következő időszakban. Ha a törvény lehetővé tenné, hogy ezért érvénytelenítsenek egy pályázatot, akkor a törvény maga törvénytelen – fogalmazott Arató. A Médiahatóság egy másik, immár tartalmi, de szintén abszurd kifogása pedig az volt, hogy az egyik heti műsor időtartama a pályázat egy helyén 45, míg egy másikon 50 percnek van feltüntetve.

És, ami igazán aljas...

Arató szerint azonban a pályázat érvénytelenítésének igazán aljas, a Klubrádió hírnevét is sértő indoka az, amely szerint az adó évek óta törvénytelenül gazdálkodik, mert negatív a mérlege, vagyis a saját vagyona. Egy ilyen megnyilvánulás nem lehet véletlen, a célja nyilvánvalóan az, hogy a Klubrádiót még a hallgatói és a támogatói előtt is besározza. Holott valójában arról van szó, hogy a 2010-es évek első felében a folyamatos kormányzati támadások, a reklámpiacról történő kiszorítása miatt a Klubrádió bevételei kisebbek voltak, mint a kiadásai, így csak jelentős kölcsönökkel lehetett finanszírozni a működését.

2015-től azonban külső befektetés, a bíróság által megítélt kártérítés és a hallgatók anyagi támogatásának köszönhetően emelkedtek a bevételek, amelyek így a következő években már fedezték a költségeket. Ettől fogva tehát nem nőtt a negatívum, de addigi mértéke megmaradt, ami nyilvános, közhiteles adatként eddig is bárki által megismerhető volt. A pályázatban szereplő üzleti tervben pedig az áll, hogy amennyiben a Klubrádió elnyeri a 92.9-es frekvenciát, akkor a mérlege egy éven belül pozitívba fordul. Arató András hangsúlyozta, a vállalás alapja, hogy a Klubrádiónak lényegében minden hitelét ő nyújtja, és a pályázathoz csatolt nyilatkozatban kijelentette, hogy ezeket az összegeket elengedi. Azt is kiemelte, a Klubrádió gazdálkodása kimagaslóan törvényes, minden egyes eseménye pontos kimutatások alapján jól követhető.

 

 

Még nagyobb szükség

Arató hangsúlyozta, a Klubrádió megfosztása az analóg frekvenciától nyilvánvalóan politikai döntés volt egy olyan médium ellen, amely az utolsó független kormánykritikus hang volt az éterben. Közölte, a Klubrádió bejárja azokat a jogi köröket, amiket bejárhat, a frekvencia ügyében zajló pereket folytatja és a Médiatanács mostani döntését is bíróságon támadja meg.

A Klubrádió elnöke egyúttal a hallgatókhoz fordulva azt mondta, lehet, hogy a jövőben a korábbiaknál is nagyobb szükség lesz a támogatásukra, mert az analóg frekvenciájától megfosztott, február 15-től interneten sugárzó rádiónak a következő egy évet még nehezebb anyagi körülmények között kell teljesítenie.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Arató Andrással
2021. március 11., csütörtök 16.15
riporter: Bolgár György