„Klubrádió
Reggeli gyors

Sürgősen lépnie kell az EU-nak a sajtószabadság ügyében

23/02/2021 07:23

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Európa keleti felén egyre erősebb nyomás nehezedik a sajtószabadságra. A Die Welt szerint újságírók kerülnek célkeresztbe, mint a szlovák újságírógyilkosság esetében. Bár az elkövetőket elítélték, az ügyet még mindig nem vizsgálták ki. A média elleni fenyegetések közt, bebörtönzések és más atrocitások mellett a Klubrádió frekvenciavesztését is megemlítik. A Washington Post cikkéből kiderül, hogy Észak-Macedónia hatóságai keresik a az ország titkosszolgálatának korábbi főnökét, Szaso Mijalkovot, a Magyarországon politikai menedéket élvező Nikola Gruevszki rokonát.

2021. február 23. Reggeli gyors - Lapszemle 21.02.23. Kárpáti János
05:08
00:00

Mindenekelőtt röviden megemlítem, hogy az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint, amelyet átvett a Washington Post is, Észak-Macedónia hatóságai lázasan keresik az ország titkosszolgálatának korábbi főnökét, Szaso Mijalkovot, aki ellen bírósági büntető per van folyamatban. Hogy ez a hír miként kerülhet egy magyar vonatkozású médiaszemlébe? Úgy, hogy a nevezett úr az unokatestvére annak a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek, akit korrupciós vádakkal két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, de 2018-ban Magyarországon kapott politikai menedéket. Mijalkovot az AP beszámolója szerint azért keresik, mert pénteken lenne esedékes az ítélethozatal az ügyében. Azzal vádolják, hogy több mint 20 ezer embert – politikusokat, bírákat, újságírókat – hallgattatott le törvényellenesen 2006 és 2016 között. A bíróság csak most rendelte el előzetes letartóztatását, de vasárnap nem találták az általa megadott lakcímen. Az amerikai sajtójelentés szerint az eltűnés hírére ismét fellángolt Észak-Macedóniában a belpolitikai vita. A korábban Gruevszki által vezetett konzervatív párt a mostani baloldali kormány lemondását követeli, Zoran Zaev miniszterelnök pedig teljes körű vizsgálatot rendelt el.

Sürgősen lépnie kell az Európai Uniónak a médiaszabadság ügyében

Most pedig a médiaszabadságról. A Die Welt című nagy példányszámú, konzervatív hamburgi lap kommentárban emlékezik meg arról, hogy három évvel ezelőtt gyilkolták meg Szlovákiában Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát. A véleménycikk szerint az Európai Unió nem nézheti tétlenül, hogy újságírók kerüljenek a célkeresztbe, fel kell lépnie a média elleni fenyegetésekkel szemben, márpedig a szerző úgy látja, hogy Európa keleti felén egyre erősebb nyomás nehezedik a sajtószabadságra.

A szabad sajtóért demonstráltak civilek Budapesten
 
Tüntetés a sajtószabadságértFotó: Beliczay László / MTI
 

Kuciak és hitvese gyilkosait súlyosan megbüntették, de a feltételezett felbujtót tavaly szeptemberben első fokon felmentették – emlékeztet a Die Welt, és azt írja, hogy a szlovák hatóságoknak kötelességük lenne végre teljeskörűen feltárni az újságírógyilkosság körülményeit. Az újságírók helyzete – folytatódik a cikk – továbbra is a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a legrosszabb, és az ott fenyegetett, bebörtönzött médiaemberek sorsára nemzetközi figyelmet kell fordítani. A sajtó szabadságának az ügye azonban az elmúlt években Európában is romlott – olvasható a beszámolóban, amely ezután példaként Magyarországot hozza fel, ahol nemrégiben elvették a sugárzási engedélyt a Klubrádiótól, az utolsó független rádióadótól. A független média Lengyelországban is a túlélésért küzd – állapítja meg a Die Welt.

A német lap áttekintése szerint ennél is rosszabb a helyzet Fehéroroszországban, ahol Katerina Andrejevát és Darja Sulcovát a múlt héten két-két év büntetőtáborra ítélték, mert tavaly novemberben élőben közvetítették a kormány elleni tiltakozó megmozdulást. Ezekkel a megfélemlítő célzatú ítéletekkel el akarják némítani a rezsim elleni tömegdemonstrációkat dokumentáló szakembereket. Szintén bíróság előtt áll Belaruszban Katerina Boriszevics újságírónő, aki hírt adott arról, hogy Alekaszandr Lukasenko diktátor emberei novemberben megöltek egy ellenzékit. Az elmúlt héten – írja a Die Welt – további médiaembereknél razziáztak, és őrizetbe vételek is történtek. Az elnyomó hatósági fellépés érintettje volt több, sajtószabadsággal, illetve emberi jogokkal foglalkozó szervezet is.

A hamburgi lap kommentárja szerint az Európai Uniónak sürgősen fel kell lépnie a fenyegetett fehéroroszországi újságírók védelmében, valamint támogatást kell nyújtania azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az emberi jogokért küzdenek. Emellett nyomást kell gyakorolnia a moszkvai vezetésre, amely továbbra is szilárdan Lukasenko oldalán áll.

A Sputnik a Szputnyik V-ről

Végül elmondom, hogy kíváncsiságból felkerestem a Sputnik elnevezésű moszkvai hírügynökség weboldalát, vajon ők mit írnak sokat emlegetett névrokonukról, a Szputnyik orosz vakcináról. Találtam is friss cikket, amely arról szól, bizonyos – meg nem nevezett – osztrák cégek tárgyalásokat folytatnak az orosz féllel az oltóanyag esetleges közös gyártásáról. Erről a Sputnik News szerint Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinát promotáló Orosz Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója nyilatkozott a minap az osztrák tévé egyes csatornáján. A moszkvai hírügynökség idézi Florian Thalhammert is, akit Ausztria csúcsinfektológusának nevez, és aki a Kronen Zeitungnak azt mondta: a Szputnyik vakcina őt a Kalasnyikov géppisztolyra emlékezteti – mármint abban az értelemben, hogy a maga nemében az is egyszerű, megbízható és hatékony.

A teljes lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.02.23 6:00
Riporter: Kárpáti János