„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyar György: Nem lehet csak úgy elhallgattatni a Klubrádiót

23/02/2021 16:53

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Optimistán látja a Klubrádió helyzetét Magyar György, az Ellenzéki Együttműködés egyik alapítója. Meggyőződése szerint a nemzetközi nyomás, az amerikai választások eredményeképpen fellépő új irányvonal miatt a rádió esélyei is jobbak.

2021. február 23. Reggeli gyors - részlet 21.02.23. Magyar György
08:47
00:00

Magyar György, az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) egyik alapítója úgy látja, hogy a Klubrádiót magyar jogi kereteken belül nem lehet csak úgy megállítani. „Meggyőződésem, hogy még néhány nap és visszakapjuk a frekvenciánkat” – fejtette ki optimista véleményét hozzátéve, hogy látja a bírói felületet és úgy ítéli meg, hogy a hatóság lépéskényszerben van a rádió pályázatát el kell bírálnia, már csak az idővel játszanak. Ezért az ügyvéd a hallgatókat türelemre inti.

Azt is hozzátette, hogy külön kell választania a diktatúra elemeit és az eljárási részét. Ez utóbbi miatt optimista a jogász, hiszen a nemzetközi nyomás miatt jobbak lehetnek a Klubrádió kilátásai is.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő posztjáról, mely szerint az igazságügyi miniszter, Varga Judit jogával visszaélve, indoklás nélkül megvétózott a kamara küldöttei által demokratikusan, titkos szavazással megválasztott négy elnökhelyettesből kettőt, Magyar György azt mondta, hogy megvan Varga módja erre. Ez azért is fontos, mert napjainkban a bírói eljárásban nagyon komoly szerepe van a szakértői véleményeknek.

Magyar György ügyvéd
 Fotó: Facebook
 

Megjegyezte, hogy a hatalom nem titkolt célja, hogy beavatkozzon a szakterületekbe, arról van szó, hogy a végrehajtó hatalom mondja meg, melyik bírósági ítéletet hajtjuk végre. Ez a járványügyi lépésekben is nagyon jól megfigyelhető, hogy a politikai hatalom mondja meg, hogy az egészségügyi szakhatóság mikor, milyen gyors döntést hozzon meg.

„Nekünk bíznunk kell a szakértők tisztességében, esküjében és a szakmai becsületében. Azt gondolom, ha valaki hamis szakvéleményt ad, akármilyen befolyás hatására, az praktikusan elköveti a hamis tanúzás bűntettét és ezért őt felelősségre lehet vonni, adott esetben pedig büntetésben lehet részesíteni” – foglalta össze, hangsúlyozva, hogy veszélyes játszma kívülről befolyásolni a bírói és igazságügyi szakértői rendelkezéseket, ez ugyanis diktatórikus jelenség.

Az előválasztásssal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy aligha fognak mindenben egyetérteni, be kell látni, hogy másképp nem tudják megnyerni a választást. „Nem a hatalom a lényeges itt, hanem az igazságszolgáltatás rendezése, a jogszolgáltatás és a törvények tisztessége. Ezt úgy hívják, jogállam.” Ennek helyreállításához pedig többség kell.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.02.23. 7:41
Riporter: Dési János