„Klubrádió
Esti gyors

Felturbózza a Fidesz az álfüggetlen, kamu médiarendszerét, de azért felismerhető a hazugságuk

10/05/2021 20:40

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Azután, hogy a kormányváltást követően az Orbán-kormány a cenzúra eszközével igyekezett elhallgattatni a független médiumokat, mára új módszert vet be a választók megzavarására. Sükösd Miklós médiakutató szerint az álfüggetlen médiumok látszólag a kormányt is kritizálják, de valójában a céljuk méginkább szétzilálni a választókat. Szerencsére felismerhetők ezek a médiumok.

2021. május 10. Esti gyors-részlet / Sükösd Miklós, interjú - 2021.05.10.
06:40
00:00

2010 óta az Orbán-rendszer fokozatosan kiépített egy propagandaállamot. Nem annyira médiapolitikáról, inkább cenzúrapolitikáról volt szó kezdetben. "Most azonban a fideszes pártállam olyan médiumokat támogat, amelyekről nem rí le nyíltan, hogy a propagandaállamhoz tartoznak" – mondta el a Klubrádiónak Sükösd Miklós. A médiakutató szociológus felhívta a figyelmet arra hogy ezek viszonylag egyszerűen felismerhetők a retorikájukból. Például olyan kulcsszavakról van szó, mint a baloldal, amely Sükösd szerint kifejezetten az Orbán-rendszer szóhasználata, amellyel a demokratikus ellenzékre utal. Ezen kívül a Fideszről úgy beszélnek, mint "egy pártról a többi közt", nem mint pártállamról, nem mint NER-ről.

Hozzátette, ezek a felületek rendszerűen "gyalázzák" a politikusokat mindkét oldalon, céljuk az ellenzék hitelének aláásása. A Fidesz oldaláról harmadvonalú politikusokat vesznek elő, de Orbánról, és rendszeréről valamiért egy szót sem ejtenek. A cél világos, egy harmadik, álbaloldal létrehozása. 

Fotó: Pixabay
 

Sükösd a megmaradt független médiumok közt megemlítette a Klubrádiót is, melyeknek szerinte a "szürke zónában" is konkurenciája akadt, amelyet ugyancsak a kormány támogat.

Nagyon hasonló a helyzet az orosz Állami Dumában, ahol Putyin látszatellenzéket tart fenn. "Kamupártok, kamuellenzék, kamu független médiarendszer jön létre az amúgy is hatalmas propagandabirodalom mellett" – foglalta össze.

Megoldás lehet szerinte ha a valódi független médiumok hálózatot építenek ki, minőségi pecsétekkel látva el azokat, akiket hitelesnek tartanak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Sükösd Miklóssal
2021.05.10., hétfő 18:45
Riporter: Dési János