„Klubrádió
Reggeli gyors

Az EU sebezhető Orbán propagandájával szemben

14/04/2021 07:26

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Hatékonyabb eszközökre van szüksége az Európai Uniónak az Orbán-féle propagandával szemben. A der Standard arra is felhívja a figyelmet, hogy a helyzet nem pusztán magyar probléma. A Klubrádió munkatársa, Váradi Júlia a Freirad rádió vendégeként beszélt az Európai Unió, a médiaszabadság ügyében viselt felelősségéről.

2021. április 14. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (21.04.14.)
05:26
00:00

Az Unió túlságosan gyönge Orbán, illetve a magyar kormányközeli média hazugságaival és propagandájával szemben – jelentette ki Othmar Karas, az Európai Parlament osztrák néppárti alelnöke az Európai Újságíró Szövetség online vitafórumán. Az APA osztrák hírügynökség tudósításából ezt az állítást emelte ki ismertetése élén és annak címében is a bécsi Der Standard. „Hatékonyabb eszközökre van szükségünk annak biztosítása érdekében, hogy értékeinket tiszteletben tartsák” – tette hozzá, és úgy vélekedett, hogy az EU jövőjéről szóló konferenciának ebben a tekintetben impulzust kell adnia az európai közvélemény számára. A médiaszabadság korlátozásának, a növekvő önkénynek és a jogállami hiányosságoknak „számos arca és elnevezése van” az Unióban, nem pusztán magyarországi a probléma – hangoztatta Karas, és utalt egyebek közt görög, szlovák, máltai, illetve lengyel jelenségekre.

A vitafórumon felszólalt Halmai Katalin, a brüsszeli Nemzetközi Sajtószövetség elnöke, a Népszava tudósítója. Beszámolt arról, hogy hazájában a kormány a koronavírus-járványról szóló híradásokat is ellenőrzése alá vonta, és hogy 28 magyar médiaintézmény nyílt levélben követelte a kormánytól, engedélyezze a kórházakba való akadálytalan bejutást és az egészségügyi személyzet meginterjúvolását. A járvánnyal foglalkozó operatív törzshöz intézett kérdések közül eddig 225 maradt megválaszolatlan – tette hozzá, és megjegyezte: Kínától hamarabb lehet választ kapni a kérdésekre, mint a magyar kormánytól. 

EUROPEAN PARLIAMENT / PARLEMENT EUROPEEN - STRASBOURG
 
Európai Parlament
 
Forrás: Flickr.com
Fotó: Š Emmanuel VIVERGE
 

Szóba került a rendezvényen a magyar állami tévé által a profil című osztrák lap újságírónője ellen a minap intézett támadás – emlékeznek, az, amikor Franziska Tschinderle „kérdésekkel provokálta” a Fidesz EP-képviselőit. Az ilyesmi – mondta Halmai – a magyar újságírók számára mindennapos jelenség, de az újdonság, hogy most már az osztrák média képviselőit is támadják ily módon.

Rubina Möhring, a Riporterek Határok Nélkül osztrák szekciójának az elnöke utalt arra, hogy Schallenberg külügyminiszter is fellépett a profil újságírónőjének a védelmében. Möhring szerint ugyanakkor a média sokszínűségével Ausztriában is akadnak problémák – ilyen például a Wiener Zeitung jövője. Ezt a legrégebbi hagyományokkal rendelkező lapot a kormány meg akarja ölni – fogalmazott, és elmondta, hogy a legtöbb osztrák napilap konzervatívok tulajdonában van. E ponton Othmar Karas vitába szállt Möhringgel, mondván, ő maga már a harmadik alkalommal folytat küzdelmet a Wiener Zeitung megmentéséért.

Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtóintézet alelnöke azt hangsúlyozta hozzászólásában, hogy a magyar média helyzete egy évtizeddel ezelőtt még magyar probléma volt, és akkor még lehetett volna valamit tenni ellene. Szerinte most már késő, és fennáll a veszély, hogy az Orbán-modellt exportálni fogják más uniós országokba is, így például Lengyelországba vagy Szlovéniába. Ez nem olyan elnyomó jellegű modell, mint amilyen a török, ahol az újságírókat lecsukják, hanem az ellenőrzés közvetettebb formáit jelenti, egyebek közt a tulajdonosi struktúra vagy éppen az adópolitika révén – mondta Griffen.

A médiaszabadság védelme nemcsak a tagországok, de az EU feladata is

Maradjunk még a médiaszabadságnál – és az osztrákoknál. Az innsbrucki Freirad elnevezésű szabad rádióállomás tegnap este egyórás német nyelvű beszélgetést sugárzott a Klubrádióról. A riportalany kollégánk, Váradi Júlia volt, akinek ebben a bőséges időterjedelemben módja nyílt arra, hogy részletesen elmagyarázza, a más ügyintézési kultúrához szokott hallgatókkal is valamelyest megértesse azt az eljárást, amit a Médiatanács folytatott a Klubrádióval szemben. Váradi azonban nem csupán a magyar hivatalnak packázásait fejtette ki, hanem a riporter kérdésére azt is, hogy az Európai Unió jelentős felelősséget visel a médiaszabadság ügyében. Ez az innsbrucki adó egyébként vállalta, hogy szolidaritása jeléül hetente egy órában közvetíti a Klubrádió adását, az Esti Gyorsot fogják ismételni – magyarul.

Váradi Júlia
 
Váradi Júlia
Fotó: Picasa
 

Lengyelországban még döcög az Orbán-modell

És akkor most egy hír erejéig térjünk vissza arra, amit az előbb Scott Griffentől idéztem, az Orbán-modell lengyelországi exportjára. A hírből kiderül, hogy a modell ottani alkalmazása még eléggé döcög. Mint a Politico című amerikai portál európai kiadása írja, a PKN-Orlen – részben állami tulajdonú – olajfinomító közölte: minden lehetséges eszközzel törekedni fog a Polska Press kiadó megszerzésére, miután az illetékes varsói kerületi bíróság helyt adott Adam Bodnar ombudsman kifogásának a lengyel versenyügyi és fogyasztóvédelmi hivatal jóbáhagyó döntésével szemben, és leállította a vegyes visszhangot kiváltó ügyletet. A 20 regionális napilapot, 120 hetilapot megjelentető, 500 portált üzemeltető Polska Press korábbi tulajdonosa a német Passau kiadócsoportja volt. A kormány az Orlen segítségével próbálja saját ellenőrzése alá vonni ezt a médiaszegmenst, és Daniel Obajtek, az Orlen főnöke dühödt hangú nyilatkozatban szögezte le: a bírósági döntés irreleváns, mert a tranzakciót már lebonyolították.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.04.14., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János