„Klubrádió
Esti gyors

„Ettől nem néz tükörbe a kormány, és nem jön rá, hogy vállalhatatlan, amit a médiával tett”

30/03/2021 23:30

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Európa Tanács jelentése elmarasztalja a kormányt a sajtószabadság állapota miatt, kitérve a többi között a közmédiára, a Médiatanácsra és az Index, valamint a Klubrádió ügyére. Polyák Gábor szerint ennek a jelentésnek biztos nem lesz olyan hatása, hogy a kormány tükörbe néz, és rájön, hogy az vállalhatatlan, amit a médiával tett. De alapos és minden részletre kiterjedő elemzés, amely a nemzetközi partnereknek mutatja, hogy nem léphetnek át a magyarországi problémákon.

2021. március 30. Esti gyors-részlet / Interjú, Polyák Gábor - 2021.03.30.
08:17
00:00

A Népszava birtokába jutott az Európa Tanács 14 oldalas jelentése, amely kritizálja a magyar kormányt a többi között a sajtószabadság helyzete, a Fideszhez húzó közmédia, a médiatanács működése, az állami hirdetések piactorzító hatása, az Index bedarálása és a Klubrádió frekvenciájának elvétele miatt.

Polyák Gábor médiajogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője elmondta: ez a dokumentum nem a magyar közönségnek szól, pláne nem annak a részének, amely foglalkozik politika és azon belül a média ügyeivel. Sokkal inkább erős politikai üzenet a nemzetközi színtéren, hogy egy tekintélyes és az Európai Uniónál sokkal több tagállammal működő integrációs szervezet, mint az Európa Tanács is pontosan látja a problémákat. Ezzel üzen a magyar kormánynak, jelezve, hogy a politika színpadán fogja tartani az ügyet, és üzen minden más nemzetközi szervezetnek, hogy ők is vegyék komolyan a magyar helyzetet.

Nem fog történni holnap vagy holnapután semmi Magyarországon ennek a jelentésnek a következtében. Olyan hatása biztos nem lesz, hogy a kormány tükörbe néz, és rájön, hogy az vállalhatatlan, amit a médiával tett. De alapos és minden részletre kiterjedő elemzés, amelynek a nemzetközi partnerek irányában lesz jelentősége, hogy összefoglalva látják egy hiteles szervezet nevében a problémákat, így nem léphetnek át azokon.

Polyák Gábor szerint meggyengült a magyar kormány pozíciója az európai színtéren, és bár nem tudjuk, mikor, miként dönt az EU bírósága a jogállami feltételekről, az biztos, hogy a jogállamiság, amelyen belül a sajtószabadság fontos témakör, nemcsak politikai, hanem anyagi, gazdasági oldalról is érinteni fogja a magyar kormány mozgásterét.

Hozzátette: nem annyira nehéz eljutni a közpénzek lenyúlásától a sajtószabadságig. Egyfelől azért, mert ha a sajtószabadság korlátozott, akkor a visszaélések feltárásának egyik legfontosabb lehetősége is jelentősen beszűkül. A másik probléma, és ez közvetlenül érinti az EU-támogatásokat, hogy az oligarchák, a közbeszerzések nagy haszonélvezői elég nyilvánvalóan csatornázzák át ezeket a pénzeket is a Fidesz-közeli médiába. Az, hogy a KESMA-Mediaworks konglomerátum piaci teljesítménytől függetlenül életképes, részben annak köszönhető, hogy az EU-támogatások „Mészáros egyik cégén keresztül becsatornázódnak Mészáros másik cégébe”. Megjegyezte: nem biztos benne, hogy az EU ezt így fogja értelmezni, de nem kell nagy varázslónak lenni ahhoz, hogy valaki átlássa ezt az összefüggést.

A Mértéknél már két éve azt számolták, hogy azokat a médiaszolgáltatókat tekintve, amelyek adnak hírt, a hirdetések 80 százaléka „a Fideszhez kerül”. Ez azóta, ahogy a jelentés is kiemeli, tovább romlott, hiszen az Európa Tanács dokumentumában már 86 százalékról van szó.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. 

Esti gyors
2021. március 30., kedd 18:35
Riporter: Selmeci János