„Klubrádió

MÚOSZ: Frekvenciát a Klubrádiónak!

15/03/2021 14:27

| Szerző: Klubrádió

Közleményt adott ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, amely szerint azt várja el a szervezet a kormánytól, hogy biztosítson frekvenciát a Klubrádiónak. Arra is felhívták a figyelemet, hoghy 1989-ben a Fidesz is a sajtószabadság pártján állt.

Biztosítson frekvenciát a Klubrádiónak – kéri a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a magyar sajtószabadság ünnepén a kormánytól.

A szövetség hozzátette, hogy a magyar médiaszabályozás beható tanulmányozását követően arra a megállapításra jutott, hogy a hatályos sajtójognak nincs olyan értelmezése, amely szerint a frekvenciák elosztásánál a tájékoztatás sokszínűségének alkotmányos követelménye az alacsonyabb rendű jogforrásokban szereplő adminisztratív előírások mögé sorolható. A médiahatóság eddigi frekvenciadöntései egyetlen, teljességgel egyértelmű mintázatot rajzolnak ki: a rádiófrekvenciák odaítélésénél mindig a kormány elvárásait teljesítik.

Amennyiben a Klubrádió nem kap további sugárzási lehetőséget, akkor ezt a döntést kizárólag a kormányzati akarat érvényesítésének, a politikai kívánalmak jogot felülíró megnyilvánulásának lehet tekinteni.

Arra is fehívjk a figyelmet, hogy 1989-ben, a rendszerváltás előestéjén a Fidesz március 15-i tizenkét pontja közül az egyik így hangzott: „Szólás-, sajtó-, lelkiismereti és oktatási szabadságot! Számolják föl a hírközlés állami monopóliumát!” Ez a követelés változatlanul aktuális: adjanak frekvenciát az egyetlen kormányfüggetlen rádióadónak!