„Klubrádió

Deutsch Tamás: Nyugaton irigylik a magyar médiahelyzetet

24/02/2021 16:02

| Szerző: Klubrádió

A magyar sajtószabadság nem ideális, de mindig arra kell törekedni, hogy jobb és jobb legyen a helyzet – mondta a Telexnek Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti képviselője azt is hozzátette, hogy inkább Nyugat-Európából nézik irigykedve a magyar helyzetet.

Közszájon forgó európai legendának tartja Deutsch Tamás azt, amit a magyar sajtószabadságról állítanak a nyugati sajtóban – írja a Telex.

A portál a szerdai kormányülés előtt kérdete meg a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, hogy egyetért-e Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki szerint az egész nyugati-európai sajtó hazudik a magyar médiahelyzetről.

Átadták az MTK Esport Arénát az Új Hidegkuti Nándor Stadio
 
Deutsch TamásFotó: Mohai Balázs/MTI
 

Deutsch szerint ugyan Magyarországon is lehetne „acélosabb” a sajtószabadság, hiszen ebben a tekintetben nincsen ideális állapot, de mindig arra kell törekedni, hogy jobb és jobb legyen a helyzet. „De az az állapot, amiben a magyar sajtóviszonyok leledzenek, és általában az európai átlag, a tekintetben inkább Nyugat-Európából nézik irigykedve a magyar helyzetet” – mondta a politikus, aki hozzátette, ezt tények tucatjaival is alá tudja támasztani, példát azonban nem hozott.

A képviselő úgy látja, hogy Magyarországon a hétköznapokban a sajtószabadság tekintetében nincs olyan általános, negatív helyzet, amely jelentős mértékben, sőt radikálisan alulmúlja a nyugat-európai közállapotokat. Szerinte ennek pont az ellenkezője igaz.

A politikus azt is hozzátette, hogy szerinte a liberális média fogalmaz meg burkolt elvárásokat a szerkesztőségekkel szemben. Szerinte, ha valaki eltérő véleményt fogalmaz meg, az a nyugaton kiírja magát a hiteles újságírók világából.

Deutsch szerint nettó hazugság, hogy a politika, a 2010 óta hatalmon lévők, a kormánypártok vagy akár maga a kormány „bármilyen módon korlátozná a sajtószabadságot”. „Azt állítom, hogy ezzel szemben Nyugat-Európa tucatnyi országában hatalmi eszközökkel is erősített az egyébként hatalmi ráerősítés nélkül is a baloldali, liberális médiavilágban már létező öncenzúra intézménye, amely viszont radikálisan korlátozza a médiaszabadságot” – fogalmazott.