„Klubrádió

A Médiatanács elnémíthatja az ELTE-s Első Pesti Egyetemi Rádiót

15/04/2021 14:51

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa formai hibára hivatkozva kizárta az ELTE épületéből sugárzó, a tanulást nagy mértékben támogató egyetemi rádiót az eddigi frekvenciájára, a Budapest-Belváros-Astoria FM 97,0 MHz-re kiírt pályázatból. Emiatt jelenleg már csak néhány hónapig biztos, hogy a rádió használhatja a földfelszíni frekvenciáját, ráadásul pénzügyi támogatásoktól is eleshet. Az egyetemista rádiósok a nehéz helyzet ellenére eltökéltnek tűnnek, folytatni akarják a közszolgálati munkájukat, de abszurdnak tartják a helyzetet - írta meg a media1.hu.

Kizárta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Media Universitas Alapítvány által fenntartott és az ELTE-ről működő egyetemi kisközösségi rádiót, az EPER (Első Pesti Egyetemi Rádió) által mostanáig használt frekvenciára, a Budapest-Belváros-Astoria FM 97,0 MHz-re vonatkozó pályázatból – értesült a Media1 az egyetemista rádiósoktól.

Jamriskó Tamás főszerkesztő az EPER Rádió honlapján azt írja az ügy kapcsán, hogy hiába adták be az egyébként 183 oldalas pályázatot, a Médiatanács megtagadta a pályázati nyilvántartásba vételt, vagyis azt, hogy egyáltalán elindulhasson a frekvenciapályázaton.

 

A Médiatanács döntésének indoka az NMHH értesítése alapján az volt, hogy 

„A Pályázó képviseletében eljáró személy a pályázati ajánlat 2021. március 17-én történő benyújtása során nem mutatta be a Pályázó hatályos adatait tartalmazó, a nyilvántartó szerv által 30 (harminc) napnál nem régebben kiállított papír alapú eredeti okiratot vagy annak hitelesített másolatát, csupán egy bírósági honlapról kinyomtatott, a Pályázó adatait tartalmazó dokumentumot adott be.”

A főszerkesztő szavaiból az derül ki, hogy a rádió vezetése úgy értelmezte a pályázati kiírást, hogy a https://civilsznev.birosag.hu/CivilSzNev/ címről, azaz a bíróság civil szervezetek nyilvántartásából lekért és papír alapon beadott eredeti irat a pályázat szövege alapján megfelelő. Az NMHH Médiatanács szerint azonban ez nem így van, hanem be kellett volna menni a dokumentumért a Fővárosi Törvényszékre, és azt beadni, amit a bíróság papír alapon kiállít a pályázat beadását megelőzően legfeljebb 30 nappal. 

A Médiatanács hiánypótlásra nem adott lehetőséget az EPER Rádiónak, és a grémium határozata szerint ilyen esetben nincs mód jogorvoslatra sem.

„El kell fogadnunk a médiahatóság döntését. Egyébként sem tehetnénk a kizárásunk ügyében mást – hiszen az értesítésük szerint fellebbezési és hiánypótlási lehetőségünk nincs. Amely szintén abszurd, mert a kisközösségi rádiós formát az egyszerűsített ügymenettel azzal a céllal hozták létre annak idején, hogy a kisebb, lokális, térségi, falusi és kis közösségi, ehhez nem professzionális szinten értő rádiók is eséllyel pályázhassanak, azaz szociális, segítő szándékkal. Az pedig, hogy a hiánypótlási lehetőséget is kiveszik egy formai szempontú paraméter esetén, az pontosan ennek az ellenkezője.” - mondta a főszerkesztő, és hozzátette, hogy abszurdnak tartja, hogy az eljárásban az egyetlen pályázót zárták ki az évek óta használt frekvenciájáról.

Jamriskó Tamás hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetet árnyalja az is, hogy alig egy hónapja a Civil Rádió is írt egy közleményt, amelyben aggályait fejezte ki a közösségi rádiózás hazai helyzete kapcsán. Abban arról is írt a Civil Rádió, hogy „a jelenlegi médiatörvény és szabályozás valójában csak névleg ismeri el a közösségi rádiózást, tartalmában nem".

Az egyetemisták rádiója most csak reménykedni tud, hogy a Médiatanács gyorsan újra kiírja a frekvenciapályázatot, és akkor a következő években is szólhat az adás az FM 97,0 MHz-en az Astoria környékén, ami azért is fontos lenne, mert frekvencia hiányában nem indulhatna a rádió a működése szempontjából kiemelten fontos támogatásért, az úgynevezett rezsipályázaton és műszaki pályázaton. Utóbbi tenné lehetővé az EPER stúdiójának és eszközparkjának frissítését, előbbi pedig a működtetés költségét segítené elő.

Az EPER főszerkesztője szerint ha nem írja ki az NMHH hamar a pályázatot és így nem nyeri vissza az EPER Rádió a frekvenciát, akkor a frekvenciahasználati jogosultsága néhány hónap múlva, 2021. július 31-én lejár, tehát aznap éjféltől a földfelszíni sugárzást meg kell szüntetniük. Ebben az esetben hónapokba is telhet, mire visszatérhetnek az éterbe az FM-en, sőt az EPER szerint előfordulhat akár az is, hogy hat hónap vagy akár csak egy év múlva írják csak ki újra a pályázatot, így akkor ennyi ideig lesz néma az EPER az FM-en. Ráadásul a frekvenciajogosultság hiányában a rádió ez alatt az időszak alatt egyáltalán nem tud pályázni támogatásokra, amiből mostanáig megvalósult a különböző közösségi és közszolgálati műsorok elkészítése, előadások rögzítése, publikálása és archiválása. Félő, hogy a támogatások elmaradása miatt ezeket a tevékenységeket kisebb hatásfokkal tudják majd ellátni.

Az EPER Rádió főszerkesztője megemlítette: volt már hasonló eset, amikor nem sugározhatott frekvencián és a fenntartására sem kapott támogatásokat. Akkor az ELTE Média szak oktatói és hallgatói működtették és tartották lélegzésben a rádiót, Hargitai Henrik főszerkesztősége alatt.

Jamriskó Tamás, a mostani főszerkesztő azt ígérte, hogy bármilyen kimenetele is lesz a jövőben a frekvenciapályázatoknak, az EPER Rádió szándékai szerint online változatlanul fog sugározni. Hangsúlyozta továbbá, hogy az eddig rögzített és elkészült hangzóanyagokat, magazinokat, interjúkat, egyetemi előadásokat és egyéb tartalmak archívumát, a Hangtárát megőrzik majd és mindenki számára elérhetőként tartják. Emellett változatlan lelkesedéssel és az alkotás örömével igyekeznek majd az EPER alkotói műhelyét, a náluk készített és fejlesztett műsorokat és podcasteket a továbbiakban maximálisan támogatni.

(Forrás: media1.hu, eper.elte.hu)