„Klubrádió
Megbeszéljük...

Klubrádió: Kifacsarta a médiatörvényt a Médiatanács

6/05/2021 17:47

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Elsőfokon elutasította a Fővárosi Törvényszék a Klubrádió a Médiatanács a rádiót a pályázatból kizáró döntése ellen benyújtott keresetét. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója szerint a Médiatanács a továbbiakban bármikor érvelhet azzal, hogy egy közösségi finanszírozású rádió nem alkalmas frenkvencia üzemeltetésére.

2021. május 06. Megbeszéljük - részlet 21.05.06. Stock Richárd
14:37
00:00

Elsőfokon elutasította a bíróság a Klubrádió keresetét a 92,9 -es frekvenciáért. A Klubrádió azért indított pert, mert az NMHH Médiatanácsa kizárta a rádiót a frekvenciáért kiírt pályázatról, amelyet aztán eredménytelennek nyilvánított a tanács. A Klubrádió elnöke, Arató András szerint az NMHH "álindokokkal", jogsértő módon zárta ki a rádiót, ezért a rádió azt szeretné elérni, hogy a bíróság semmisítse meg a Médiatanács határozatát, és kötelezze őket új eljárás lefolytatására.

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a Megbeszéljük... című műsorban ismertette a bíroság döntésének indoklását. A rádiót alaki, tartalmi, és az üzleti terv, illetve gazdálkodási okok miatt zárta ki a Médiatanács. A bíróság egyértelműen a Médiatanács javára döntött.

A döntés Stock szerint azért is különleges, mert a bíróság ezzel megerősítette a Médiatanács határozatát, amely szerint a Klubrádió egyáltalán nem is pályázhat semmilyen frekvenciára. Ez azt is jelenti, hogy ha a Médiatanácsnak bármilyen kételye támad azzal kapcsolatban, hogy a Klubrádió képes működtetni egy állami vagyontárgyat – mint a frekvencia – akkor jogosult kizárni a pályázatról.

Klubrádió 92,9 és semmi
 
Klubrádió 92,9 és semmi
 

A vezérigazgató azt az Médiatanács fő érvét úgy foglalta össze: "Azáltal, hogy a Klubrádiónak nincs kereskedelmi árbevétele, hanem hallgatói támogatásokra alapozva biztosítja működését, ez szerintük olyan bizonytalan működési modell, amely által alkalmatlanná válik arra, hogy állami vagyontárgyat bízzanak rá."

Hozzátette, a döntéssel a bíróság bármikor bevethetővé tette a Médiatanács érvét, miszerint azzal, hogy hirdetésekből nem tudja fenntartani magát a rádió, és a hallgatókhoz kell fordulnia támogatásért, méltatlanná és alkalmatlanná vált arra, hogy egy állam vagyontárgyat használjon. Lényeges, hogy sem a médiatörvényben, sem a pályázati leírásban nem szerepel ilyen kitétel. Így a Médiatanács érvelése jogsértő – hangsúlyozta Stock Richárd. A törvény egyértelműen meghatározza, kik nem alkalmasak frekvenciahasználatra. A Klubrádió nem tartozik ezek közé, nincs kizárva azok közül, akik frekvenciát üzemeltethetnek.

A bíróság ítéletének indoklásában olyan kifogásokat említett, amelyeknek semmi közük a pályázati felhíváshoz és magához a pályázati kiíráshoz sem. A Klubrádió gazdálkodása, amely 22 éve létező, működő dolog, nem szerepelt a pályázati felhívás rendszerében sem, ahogy a rádió mérleghelyzete sem. Ezekkel kapcsolatban a Médiatanács megállapításokat sem tehetett volna, mert az nem tartozik a hatáskörébe – hívta fel a figyelmet.

Jelezte: tények helyett olyan kifogásokat fogalmazott meg a bíróság, mint hogy a Reggeli gyors egy részleges megismétlése szerintük nem minősül ismétlésnek, hanem önálló műsornak számít.

Stock Richárd úgy véli, nem pusztán arról van szó, hogy egy minden szempontból nagyon rossz törvényt fordítottak a Klubrádió ellen, hanem ezt a bizonyos törvényt is kifacsarták, és az abban foglalt előírásokat sem alkalmazták.

Jelen pillanatban a Klubrádiónak egy másik, a frekvencia megújításával kapcsolatos pere is folyamatban van, amelyben már született elsőfokú döntés, és a rádió fellebbezése nyomán másodfokú döntésre vár.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Stock Richárddal
2021.05.06., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György