„Klubrádió
Esti gyors

Balázs Péter: Fogy a türelem Orbánék „trükkös visszaélésével” szemben

3/06/2021 22:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Rendben lévőnek találta a Sargenitini-jelentés elfogadásának módját az Európai Bíróság, ezzel kapcsolatban kérdeztük Balázs Péter volt külügyminisztert. A korábbi uniós biztos szerint fogy a türelem, nem lehet sokáig űzni azt, hogy uniós pénzből unióellenes politikát folytat egy kormány. Úgy látja: meg fogják találni a módját, hogy véget vessenek ennek a „trükkös visszaélésnek”. 

2021. június 03. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (21.06.03.)
08:33
00:00

Elutasította az Európai Bíróság a magyar kormány keresetét, amelyben a Sargentini-jelentés elfogadásának körülményeit támadta meg, és azt kérte, a testület semmisítse meg az EP állásfoglalását, írja az EUrologus. A csütörtökön hozott ítélet szerint „az Európai Parlament az állásfoglalás elfogadásakor leadott szavazatok számlálása során jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat”.

Balázs Péter volt uniós biztos, korábbi külügyminiszter azt mondta: a jelentés érvényes volt, függetlenül a bírósági eljárástól, ez a magyar kormánynak „elég reménytelen utóvédharca volt”, megpróbálta a szavazás érvényességét kétségbe vonni, ami kudarcba fulladt.

Maga a jelentés nemsokára 3 éves lesz, 2018 szeptemberében szavazta meg nagy többséggel az Európai Parlament, nemcsak zöldek, liberálisok és szociáldemokraták, hanem sok átszavazó néppárti támogatásával is. Az volt a lényeg, hogy felszólítja az Európai Tanácsot, kezdje el a 7-es cikk szerinti vizsgálatot, amely megmutatja, hogy veszélyben van-e a jogállamiság Magyarországon. Ez azóta is megy, váltakozó intenzitással, a horvát elnökség alig foglalkozott vele, a németek inkább, és most a portugál elnökség alatt június 22-én lesz újabb forduló.

Műsorvezetőnk közbevetette, hogy a lengyelek meg tudják vétózni a magyarok elmeszelését, és fordítva. Balázs Péter elmondta: ott volt 2002-03-ban, amikor a későbbi lisszaboni szerződést fogalmazták, és szerinte a tagállamok hatástalanították az „atombombának” szánt szabályt, mert beiktatták az egyhangúsági követelményt.

Viszont éppen emiatt a hiányosság miatt indult el a jogállamisági eljárás kidolgozása, amely sokkal rugalmasabb, könnyebben alkalmazható. Innen is próbált a bíróság irányába menekülni a magyar-lengyel páros, pert indítottak amiatt, hogy vajon ez az eljárás összefér-e az uniós alapelvekkel. Ebben az ügyben éppen most fogyott el az Európai Parlament türelme, és intézett ultimátumot a Bizottsághoz, hogy tessék ezt alkalmazni, ne várjanak semmire, majd a Bíróság nyilatkozik, amikor odajut.  Lehet, hogy nemsokára indul is vizsgálat, életbe lép valamilyen intézkedés.

Szerinte van esély, van politikai szándék arra, hogy jogállami hiányosságok miatt bizonyos pénzcsapokat elzárjanak a 2022-es választás előtt. Úgy folytatta: a vírusválság alatt lehetett látni, hogy fogy a türelem, nem lehet sokáig űzni azt, hogy uniós pénzből unióellenes politikát folytat egy kormány. Balázs Péter szerint meg fogják találni a módját, hogy véget vessenek ennek a „trükkös visszaélésnek”. A jogállami eljárás nem Magyarországra vagy Lengyelországra van kihegyezve, hanem egy szűrő, amin azok akadnak fenn, akik megsértik a normákat – hangsúlyozta a volt külügyminiszter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathaják meg. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Esti gyors
2021. június 03., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Kárpáti János