„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth Anna: Magyarország elvégzi Oroszország helyett a piszkos munkát az EU-ban

3/06/2021 11:50

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Oroszországnak nem kell külön energiát befektetnie, a dezinformációs tevékenységet elvégzi helyette a magyar, a lengyel és a szlovén kormány. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerint a zavarkeltő tevékenységet átfogó szabályozással lehet elhárítani.

2021. június 03. Reggeli gyors - részlet 21.06.03. Donáth Anna
05:49
00:00

Az Európai Unió mind az orosz, mind egyes uniós tagállami kormányok dezinformációs narratívájának középpontjába került – áll a Friedrich-Ebert-Stiftung, Németország legrégebbi politikai alapítványa oldalán. Az intézet a Political Capital elemzővel közös webináriumot szervez a külső és belső dezinformációs kísérletek elleni védelem lehetséges módjairól.

Donáth Anna a Klubrádióban elmondta, hogy az uniós tagállamok közül Magyarország mellett Lengyelország és Szlovénia is másolja az orosz és kínai dezinformációs módszert, amelynek célja a zavarkeltésen keresztül megingatni a bizalmat az uniós intézményekben. E jelenséggel szemben az EU sokáig védtelen volt.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A momentumos EP-képviselő azt is megjegyezte, hogy az Oroszországnak nem kell nagyon megerőltetnie magát, hiszen az Unión belül ezek a kormányok helyette is elvégzik a zavarkeltést.

A probléma megoldása érdekében egy komplex szabályozás bevezetését tervezik a digitális platformokkal kapcsolatban. Ez azért nagyon fontos, mert a dezinformációs műveletek legfontosabb tere az internet, azon belül is a közösségi média.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Donáth Anna
2021.06.03., csütörtök 8:47
Riporter: Para-Kovács Imre