„Klubrádió
Esti gyors

Donáth Anna: Teltházas focimeccset lehet rendezni, aláírást gyűjteni nem

8/05/2021 07:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint a gyülekezési jog korlátozása nem más, mint „a jogállamiság tiprása”, a hatalommal visszaélés újabb eszköze, ami csak a Fidesznek jó. Nagyban szervezik a focimeccseket, a vadászkiállítást, olyan eseményeket, ahol sok ember gyűlik majd össze, de közben nemcsak tüntetni nem lehet, hanem aláírást gyűjteni, utcafórumot tartani se.

2021. május 07. Esti gyors / részlet, Donáth Anna (21.05.07.)
07:13
00:00

Alkotmánybírósági panaszt nyújtott be a Momentum a gyülekezési jog korlátozása miatt. Erről Donáth Anna, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője és Fekete-Győr András elnök tartott sajtótájékoztatót pénteken.

Donáth Anna az Esti gyorsban elmondta: a gyülekezési jog alapvető jog, amelyet az alkotmány biztosít. Természetesen van olyan vészhelyzet, amikor lehet vagy kell korlátozni alapjogokat, de ennek minden esetben arányosnak kell lennie és a lehető leghamarabb fel kell oldani a korlátozást. Azért is fordultak az Alkotmánybírósághoz (Ab), mert már 177 napja áll fenn ez a helyzet.

Szerinte minden létező eszközzel fel kell lépni „a jogállamiság tiprása ellen”, ezek közül egy az Ab-hez benyújtott panasz. Ha a testület nem dönt, elhúzza az időt, akkor saját magáról állít ki bizonyítványt – vélekedett. Minden eszközt meg kell ragadni, akkor is, ha nem lehetnek naivak azt illetően, hogy azonnal igazságot fognak szolgáltatni. Különben hátradőlhetnének és mondhatnák, hogy feladják az egész demokráciát Magyarországon, de ezt nem szeretnék.

Úgy tudja, a teraszozós eseménynek (ahol egy idő után megjelentek a rendőrök) nem lett semmilyen következménye. Így akarták felhívni a figyelmet arra a visszás helyzetre, hogy az emberek ugyan beszélnek a közügyekről, az őket érintő kérdésekről, akár teraszokon is, mégis, a teraszokat megnyitották, a gyülekezési jogot viszont nem adták vissza. „Nem valami csoda dolgot kérnek”, Németországot említette, ahol az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem lehet ezt korlátozni, Dániában pedig nem is volt erről szó. Természetesen a járványügyi intézkedések betartása mellett, de a gyülekezési jogot biztosítani kell. Ha teraszon lehet politizálni, akkor a Kossuth téren is lehet teraszozni – tette hozzá.

Az egész nem más, mint a hatalommal való visszaélés újabb eszköze, csak a Fidesznek jó, miközben nagyban szervezik a focimeccseket, a vadászkiállítást, olyan eseményeket, ahol sok ember gyűlik majd össze. A Fidesz hatalomtechnikázása, hogy ezt fenntartják még hónapokig, ez ellen fel kell emelni a szavukat – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

De nem terveznek tüntetést, nem akarnak így szembemenni a szabályokkal, „más eszközök is vannak a kezükben”. Ugyanis – hívta fel a figyelmet Donáth Anna – a gyülekezési jog esetében nemcsak több tízezres demonstrációkról van szó, hanem például a tataiak se állhatnak ki az Öreg-tó partjára tervezett luxusberuházás ellen, aláírást se lehet gyűjteni, utcafórumot se lehet tartani, amíg ezt korlátozzák.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021. május 7., péntek 18:40
Műsorvezető: Selmeci János