„Klubrádió
Reggeli gyors

Teraszos tüntetés után: amint a járványhelyzet engedi, visszatér az utcára a Momentum

3/05/2021 10:46

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem lehet tüntetni, de lehet teraszozni, telt házas foci Eb-meccseket és vadászati kiállítást rendezni, ezért döntött a Momentum úgy, hogy székeket és asztalokat visz a Kossuth térre, így tiltakozik az úgynevezett alapítványi kiszervezés, „a közvagyon ellopása” ellen – mondta Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, Újbuda alpolgármestere. Hozzátette: szinte a teljes felsőoktatást kiszervezték, és már nemcsak a mozdítható, hanem a mozdíthatatlan javakat is viszik, kikötőket, állami földeket, kastélyokat. Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, visszatérnek az utcára.

2021. május 03. Reggeli gyors - részlet 21.05.03. Orosz Anna
08:19
00:00

Teraszozó flashmobbal tiltakozott a Momentum a közvagyon kiszervezése ellen hétvégén. Orosz Annát, az ellenzéki párt elnökségi tagját, Újbuda alpolgármesterét kérdeztük.

Azt mondta: nem lehet politikai véleményt nyilvánítani demonstráción, de lehet teraszozni, nem beszélve arról, hogy szintén lehet telt házas foci Eb-meccseket tartani, vadászkiállítást és eucharisztikus kongresszust rendezni. Ezért döntöttek emellett, hogy székeket és asztalokat visznek a Kossuth térre, így tiltakoznak az úgynevezett alapítványi kiszervezés, a közvagyon átmentése ellen.

Sajtótájékoztatót tartottak, voltak náluk transzparensek, amelyeken „a közvagyon ellopása” ellen tiltakoztak, 60-70 momentumos tag leült és beszélgetett békésen, aztán fél-egy óra múlva kijöttek a rendőrök. Kérdezték, hogy bejelentették-e az eseményt, és miért van náluk molinó, ha ez sajtótájékoztató, erre mondták nekik, hogy az tulajdonképpen csak asztalterítő és rátették a „teraszt képző” egyik asztalra. „Tanúba illő” jelenet volt, de nem a rendőröket akarja bántani, nyilván nem ők döntenek arról, hogy milyen esetekben intézkednek – mondta.

Orosz Anna hangsúlyozta: szinte a teljes felsőoktatást kiszervezték, és már nemcsak a mozdítható, hanem a mozdíthatatlan javakat is viszik, például kikötőket, állami földeket, kastélyokat. Néhány nap alatt zavarták le, és nem volt semmilyen érdemi konzultáció, nem kérdeztek meg senkit. „A napnál is világosabb”, hogy ez arról szól, hogy átmentse a Fidesz a hatalmát egy esetleges kormányváltás esetén – vélekedett a Momentum politikusa. De közben nem lehet tüntetni, mert veszélyhelyzetet hirdettek és ezt szeptemberig fenn is akarják tartani. Ők viszont valamilyen módon ki akarták fejezni, hogy ezzel a kormány hátat fordít a nemzet érdekeinek, méghozzá a járvány árnyékában.

Sokat hangoztatják a véleményüket az ellenzéki pártok egy-egy témában, mégse jut el mindig az emberekhez, szerinte éppen ez a szokatlan formátum az, amely miatt többet beszélnek arról, hogy mi is történt kedden a Parlamentben. Közben az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordultak a törvénnyel kapcsolatban, ezer más módon próbálnak tenni az ellen, amit a Fidesz csinál. De Magyarországon, ahol a média 80 százalékát a kormánypárt uralja, kénytelenek megtalálni a véleménynyilvánítás alternatív formáit. Parlamenten kívüli ellenzéki pártként a sajátjuk, hogy ilyen akciókat szerveznek, de a járványhelyzet most még nem teszi lehetővé a tömeges tiltakozásokat. Remélik, hogy pár héten belül levonul a harmadik hullám, és akkor biztosan visszatérnek az emberek közé, az utcára – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Momentum / Facebook

Reggeli gyors
2021. május 3. hétfő 07:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert