„Köszönjük
Reggeli gyors/Reggeli személy

Sik Endre: Marhaság, hogy Orbán a választási vereségtől félne

29/04/2021 14:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Sik Endre szociológus egyetlen értelmes magyarázatot nem hallott arra, hogy miért lenne bárkinek jó az alapítványi átalakítás, csak az jöhet számításba, amit lehetséges legegyszerűbb magyarázatként gondol: a pénz fölötti ellenőrzés megőrzése. Szerinte nem illik az Orbán-rezsim és ha úgy tetszik, Orbán Viktor saját pszichológiájába sem, hogy előre arra gondol, mi lesz, ha elveszíti a választást, „ez marhaság”. 

2021. április 29. Reggeli személy / részlet, Sik Endre (21.04.29.)
20:29
00:00

Sik Endre szociológust, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóját kérdeztük arról, mit gondol, miért viszi alapítványokba a közvagyont a Fidesz-kormány, és mit szólnak ehhez a szavazóik.

Azt mondta: ha lenne magyarázat a kormányzat részéről arra, hogy miért van szükség az alapítványi kiszervezésre, ahhoz tudnának viszonyulni hozzá valahogy az emberek.

Sik Endre
 
Sik Endre
Fotó: colorlab
 

Mert amilyen magyarázat van, az kísérletet se tesz a valóságos indokok feltárására: Hubay György fideszes országgyűlési képviselő szerint meg kell akadályozni, hogy külföldiek elvegyék a nemzeti vagyont, azaz „soha ne lehessen idegeneké”. El tudjuk képzelni, hogy sorban állnak a külföldi tőkések, hogy lecsaphassanak a magyar egyetemekre? Ez kicsit nevetséges – mondta a szociológus.

A másik magyarázat, hogy a „gyerekeknek” jobb lesz. Először is, mi az, hogy gyerekek? Sik Endre száz éve tanít egyetemen, de eszébe nem jutna kiejteni a száján, hogy gyerekek, ezt is nevetséges félreértésnek tartja azzal kapcsolatban, hogy egy egyetem jobb legyen. Ez a másik: mit értenek azon, hogy jobb lesz? Ezt nem fogja biztosítani az állami fenntartással szemben az alapítványi forma, az egészen mást jelent.

Van szándéka a kormánynak ezzel, csak nem az, amit mond. Mondhatná, hogy hazugság, de ahhoz Esterházy Pétert parafrazálva tudni kellene, hogy mi az igazság. Elhangzik az ellenzék és a szakértők részéről sok minden, ők is csak találgatni tudnak, és szerinte ezek túlbonyolított elképzelések. Az Occam borotvája-elv segíthet, amely szerint a legegyszerűbb magyarázatot érdemes választani.

Úgy látja: tényleg olyan egyszerű a helyzet, hogy azt lehet tudni, hogy idejön az Európai Unióból sok pénz, és afölött rendelkezni kell. Minden, ami ennél bonyolultabb, már nagyon bizonytalan. Az pedig nem illik az Orbán-rezsim és ha úgy tetszik, Orbán Viktor saját pszichológiájába sem, hogy előre arra gondol, mi lesz, ha elveszíti a választást, „ez marhaság”. Erre ő „nem tud és nem akar gondolni” – tette hozzá Sik Endre.

Ehhez kapcsolódik, hogy a 444 értesülései szerint Navracsics Tibor a magyar kormány nevében éppen csütörtökön magyarázta Brüsszelben, hogy a kiszervezett egyetemeknek is jöhetne EU-s pénz. A találkozóra azért lehetett szükség, mert az Európai Bizottságnak fenntartásai vannak a magyar pénzköltési tervekkel szemben.

A teljes beszélgetést, amelyben a marxizmus és az amerikai foci is szóba került, a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. április 29., csütörtök 09:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre