„Klubrádió
Esti gyors

Magyar Bálint: A rablás az rablás, ne hívjuk modellváltásnak vagy privatizációnak!

19/04/2021 23:33

| Szerző: Klubrádió

A közvagyonból létrejövő kormányközeli alapítványokról Magyar Bálint volt oktatási miniszter azt mondta: világossá kellene tenni, hogy Magyarországnak nem kormánya van, hanem bűnszervezete, amelyet Orbán Viktor vezet. Szerinte az egyetemeknél ne modellváltásról, az alapítványoknál pedig ne újfajta privatizációról beszéljünk, mert ha egy bank vezetése lenyúlja a betétesek pénzét, arra se mondjuk, hogy „a bankvezetés új modelljét valósították meg”, vagy ha bankrablók kirabolják a bankot, azt se tudjuk le annyival, hogy „nem a pénzfelvétel legszakszerűbb módját választották”.

2021. április 19. Esti gyors / részlet, Magyar Bálint (21.04.19.)
07:07
00:00

Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter, SZDSZ-es politikus nem hinné, hogy örökre elvesztek volna a kormányközeli alapítványokba kiszervezett vagyonelemek (egyetemek, részvények, bankok). Az Esti gyorsban azt mondta: mindenesetre fontosnak tartja, hogy világossá kellene tenni, Magyarországnak nem kormánya van, hanem bűnszervezete, amelyet Orbán Viktor vezet, és amely a járvány nyomorúsága közepette csak újabb lehetőséget talált arra, hogy újabb közpénzlenyúlási technikákkal egészítse ki az eddigieket. Ehhez szükség lenne arra is, hogy az egyetemeknél ne modellváltásról, az alapítványoknál pedig ne újfajta privatizációról beszéljünk, mert ha egy bank vezetése lenyúlja a betétesek pénzét, arra se mondjuk, hogy „a bankvezetés új modelljét valósították meg”, vagy ha bankrablók kirabolják a bankot, akkor se értékeljük semlegesen, hogy „nem a pénzfelvétel legszakszerűbb módját valósították meg”. Ha rablás van, akkor azt rablásnak kell nevezni – jelentette ki.

Visszatérve: nem hinné, hogy ne lenne megváltoztatható ez a törvényekkel bebetonozni akart helyzet, mert neves jogászok adnak erre magyarázatot, leginkább (a Klubrádióban is megszólaló) Vörös Imre tanulmányait emelte ki, amelyek ezt taglalják. Ha például a Fidesz a kétharmad birtokában alaptörvénybe emelné, hogy innentől kezdve csak Fidesz-párttagkönyv birtokában lehet a közvagyonból részesedni, attól az még nem lenne törvényes. Látni kell, hogy a közbeszerzések (amelyek szerinte valójában magánbeszerzések), a tao-lenyúlások, európai uniós pénzek lenyúlásai nagymértékben kiegészülnek komplett vagyonelemek, ágazatok megszerzésével.

Az alapítványi kiszervezés újfajta eszköz, de nem teljesen új, mert Matolcsy György MNB-elnök alapítványai már példát mutattak arra, hogyan veszti el közpénz-jellegét a kvázi magánalapítványokba csatornázott közpénz. Ezzel előre is megpróbálják megkérdőjelezni egy esetleges választási vereség eredményét – fogalmazott a volt miniszter. Hiszen – folytatta – míg az önkormányzati választásoknál „elég volt” az ellenzéki önkormányzatok jó részét utólag megfosztani jogköreitől, ezzel semmibe véve a választók akaratát, most már arra készülnek, hogy egy új kormány béna kacsaként szemlélje azt a helyzetet, amelybe kerül.

Szerinte az ellenzéknek először is fel kellene hagynia az egymás közti rivalizálással, mert ez olyan, mint amikor a középkori török hadsereg közeledik Magyarország felé, és közben itt banderiális csapatok vetélkednek azon, hogy ki a jobb kardforgató – aztán elsöprik őket. Már bőven eljött az ideje, hogy közösen lépjenek fel – hangsúlyozta Magyar Bálint. Le kellene szögezniük, hogy nem tekintik legitimnek ezt a „vagyonrablást”, és ekként fognak fellépni – vélekedett.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
2021. április 19., hétfő 18:35
Műsorvezető: Dési János