„Klubrádió
Reggeli gyors

Mellár Tamás: Mindenképp vissza kell fordítani az egyetemek privatizációját

14/04/2021 14:10

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Mivel a gazdasági bizottságnak 10 kormánypárti és 5 ellenzéki tagja, van érdemi egyeztetés az alapítványi átalakításról Mellár Tamás független országgyűlési képviselő szerint nem történt kedden a 2019-es évre vonatkozóan. A Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke azt is megjegyezte, hogy a modellváltásnak nevezett folyamat lényege, hogy az illetékes minisztérium se tudjon hozzáférni az addig az alapítványnak folyósított pénzekhez. Ezt csak alkotmánymódosítással, vagy új alkotmánnyal lehet "visszacsinálni".

2021. április 14. Reggeli gyors - részlet 21.04.14. Mellár Tamás
10:15
00:00

Az elmúlt egy évben az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. több száz milliárd forintnyi vagyonát adta át fideszes káderekkel kitömött alapítványoknak. Ilyen mértékű privatizáció nem volt a Horn-kormány óta, de akkor legalább volt bevétel – írta meg a Népszava.

Kedden tárgyalta az országgyűlés gazdasági bizottság az állami vagyonkezeléséről szóló 2019-es kormányzati beszámolót.

Ennek megfelelően az egyetemek modellváltásába ágyazott privatizáció még nem került napirendre a gazdasági bizottság ülésén – mondta a Reggeli gyorsban Mellár Tamás közgazdász, független országgyűlési képviselő. A Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke azt is hozzátette, a bizottság tíz kormánypárti és öt ellenzéki tagból áll, így nem is számít arra, hogy érdemiekben tudjanak foglalkozni az egyetemek alapítványi kiszervezésével.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Mellár Tamás Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

A vonatkozó, 2019-es időszakban a Mathias Corvinus Alapítvány és a Corvinus Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem kapott pénzt. Mellár megjegyezte, hogy ezek jobbára olyan eszközök, MOL- és Richter-részvények voltak, amelyekkel azt akarták elkerülni, hogy a költségvetéshez hozzá kelljen nyúlni, hanem e részvények osztalékából finanszírozzák az alaptevékenységet.

Mellár arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az egyetem, de a kormány sem tud majd beleszólni a kuratórium működésébe. Olyan privatizáció zajlik most, hogy még az illetékes minisztérium felé sincs elszámolási kötelezettsége, sőt, vissza sem veheti az kuratórium rendelkezésére korábban bocsátott összegeket.

Ezért, 2022-ben új kormány áll fel, mindenképop szükséges lesz egy alaptörvénymódosítás, vagy egy új alaptörvény, amely rendezi ezeket a vagyoni kérdéseket – tette hozzá.

Mivel monopolisztikus berendezkedésűek ezek a körök, azt se lehet mondani, hogy versenylképes működésű egyetemeket tudnának fenntartani. Tehát a közgazdász szerint ezt az egész folyamatot muszáj vissza kell fordítani.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Mellár Tamással
2021.04.14., szerda 7:35
Riporter: Pálinkás-Szüts Róbert