„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Kéri László: Nem kell sipákolni, jogi úton is visszaszerezhető a Fidesz által lenyúlt állami vagyon

19/04/2021 17:13

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Sokakat elbizonytalanít a gondolat, hogy amennyiben a hat ellenzéki párt 2022-ben megnyeri a választásokat, nem lesz eszköze visszaszerezni azokat a javakat, amelyeket a Fidesz alapítványaiba mentett át. Kéri László politológus szerint világosan bizonyítható, hogy az utóbbi 7-8 év fideszes jogi szabályozása több ponton alkotmányellenes.

2021. április 19. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Kéri László - 2021.04.19.
16:53
00:00

Az ellenzéki előválasztásról, az ellenzéki szövetség gyengeségeiről, erejéről beszélt Kéri László politológus a Klubrádióban. Szerinte egy ilyen félrevezetett országban nagyon fontos az előválasztás, mert tudatosítja a választókban, hogy van más alternatíva, részesei lehetnek annak a folyamatnak, amely során eldől, kik lehetnek a Fidesz kihívói. Emlékeztetett a 2019-es előválasztás meglepő sikerére. Hozzátette, ez nagyon fontos kommunikációs csatornát is jelent az ellenzéki választók és a pártok között.

Ha a hat párt e kommunikáció révén megtalálja és kiválasztja a 106 jelöltjét, valamint a miniszterelnök-jelöltet, akkor az ellenzéki szavazók nagyon gyorsan felsorakoznak mögéjük. Kilenc évnek kellett ugyan eltelnie, hogy az ellenzék a 2019-es önkormányzati választás során azt is felismerje, mekkora hatása van a várható eredményre egy előválasztásnak, de így már van valós esélye annak, hogy az ellenzék nyerjen a 2022-es a országgyűlési választáson. Az ellenzéki választók előrébb jártak, és még most is előrébb járnak, mint a csak lassan egységre lépő pártok – tette hozzá.

 
Kéri László (kép: Wikipedia)
 
 

Szintén fontos probléma, hogy mi lesz azzal az irdatlan mennyiségű állami vagyonnal, amit a Fidesz többek közt alapítványaiba csatornázott át. Arra a kérdésre, hogy mit tudna tenni egy új kormány, milyen eszközök állnának a rendelkezésére, hogy visszaszerezze ezeket, Kéri azt felelte, tudomása szerint az ellenzéki a pártok dolgoznak az ügyön, megpróbálják előkészíteni a jogi utat. Hivatkozott Elek István politikus, újságíró cikksorozatára, amelynek egyik lényegi gondolatmenete, hogy védhető logikával minősíthető alkotmányellenesnek az utóbbi 7-8 év jogi szabályozása. Vannak szerinte tehát jogszerű lehetőségek arra, hogy egy leendő kormány utólag is tegyen a fideszes vagyon- és pozíciószerzés ellen, ezért nem ért egyet azokkal, akik szerint egy új, Fidesz ellenében győztes politikai vezetés tehetetlen lenne. "Nem kell sipákolni, jogi úton is vissza lehet szerezni azokat a pénzeket, amelyeket a Fidesz alkotmányellenesen elvett" – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Youtube

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2021.04.19., hétfő 16:05
Riporter: Szénási Sándor