„Köszönjük,

Megvan, hogyan zajlik majd az ellenzéki előválasztás

16/04/2021 18:30

| Szerző: Klubrádió

Elkészült az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje. Szeptember 18-án indul az első forduló, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelölteket, és a miniszterelnök-jelöltekre is lehet voksolni.

Kidolgozták az ellenzéki pártok a Fidesz elleni közös jelöltállítást megelőző belső választás ütemtervét – értesült a Debreciner. Az ellenzéki előválasztás menetrendje a lap információi szerint, amit ellenzéki politikusok a Telexnek is megerősítettek, az alábbi lesz.

Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését.

Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.

Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.

Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik.

Október 4. és 10. között lesz a második forduló.


A Debreciner információi szerint egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok mind a 106 egyéni választókerületben. Az együttműködő ellenzéki hatok pártelnökei az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB) már létrehozták, mint az előválasztás legfőbb operatív irányító szervét. A teljes folyamat lebonyolítására, ellenőrzésére felállított testületbe a következő személyeket delegálták:

Sebián-Petrovszki László (DK),
Szabó Gábor (Jobbik),
Hanák Gábor (LMP),
Molnár Zsolt (MSZP),
Hajnal Miklós (Momentum),
Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).