„Klubrádió
Reggeli gyors

Momentum: Online szavazási lehetőség nélkül az egész előválasztásnak nincs semmi értelme

19/04/2021 13:21

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bízik a szerinte törékeny ellenzéki szövetség fennmaradásában Hajnal Miklós. A Momentum elnökségének tagja azt mondta, az előválasztás csak akkor lehet igazán sikeres, ha az ellenzéki pártok nem vetik el az online szavazás lehetőségét, és ha olyan jelölteket állítanak, akikkel szemben nem merülhet fel kétely az ellenzéki szavazók körében.

2021. április 19. Reggeli gyors - részlet 21.04.19. Hajnal Miklós
07:47
00:00

Benne van a pakliban, hogy a Momentum nem vesz részt az előválasztáson, ha a voksolás nem lesz online formában is megtartva, ám szinte kizárt, hogy ne legyen online előválasztás, aminek 2021-ben minden feltétele adott – erről beszélt egyebek mellett pár nappal ezelőtt Fekete-Győr András a Partizánnak adott interjújában. Hasonlóan nyilatkozott a Klubrádiónak Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja, aki a Reggeli gyorsban szintén hangsúlyozta, minimális az esélye annak, hogy az előválasztás elmaradjon.

A politikus úgy véli, nagyon fontos lenne, hogy az online szavazást lehetővé tegyék. Különösen az olyan félreeső települések esetében, ahol nehéz lenne helyben megoldani a szavazást, a más országokban élő állampolgárok esetében, valamint általában azok esetében is, akik félnek a járványhelyzetben személyesen leadni szavazatukat.

Október 23. - A Momentum rendezvénye Budapesten
 
Hajnal Miklós
Fotó: Mónus Márton/MTI
 

Hajnal szerint ezek olyan érvek, amik nem arról szólnak, hogy a Momentumnak online nagyobb lenne a támogatottsága. A felelősen gondolkodó pártoknak is mérlegelniük kell azt, hogyan bonyolítható le legbiztonságosabban az előválasztás. Sőt, szerinte az online szavazási lehetőség nélkül az egész előválasztásnak nincs semmi értelme.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem azt jelenti, hogy kizárólag online kellene lebonyolítani a procedúrát, eddig is volt erre mód. Most az a legfontosabb szempont, hogy a választás a lehető legbiztonságosabb legyen, ezen dolgoznak az ellenzéki pártok által felkért szakemberek. Ellenzéki politikusok közben a 24.hu-nak azt mondták, hogy mindenképp lesz online előválasztás, pusztán a jogi és a technikai hátteret kell tisztázni.

Hajnal a Klubrádióban arról is beszélt, minden ellenzéki párt elsődleges célja, hogy törékeny szövetségük fennmaradjon, de ennek az a feltétele, hogy olyan embereket jelöljenek, akikben a választók megbízhatnak. Ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy Fekete-Győr a partizános interjújában azt mondta – ahogy arról a Telex is beszámolt –, az MSZP-s Mesterházy Attila egyenlő a Fidesszel, "az elmondások szerint" a kormánypárt vamzere. Hajnal szerint bár hallomásokból kiindulni veszélyes, de ebben az esetben túl sok az egybehangzó beszámoló, ahhoz, hogy azt gondolják, csak rosszindulatú pletyka Mesterházy kötődése a kormánypárthoz.

 A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Hajnal Miklóssal
2021.04.19., hétfő 7:47
Riporter: Szénási Sándor