„Klubrádió
Megbeszéljük...

Farkasházy Tivadar: Azt üzenik, jobb, ha befogod a szádat

9/04/2021 22:46

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miközben a Hertha kapusedzője, Petry Zsolt elbocsátását igyekszik a kormányközeli sajtó a véleményszabadság megsértésének, "liberális szellemi terrornak" beállítani, Farkasházy Tivadar összeszedte, hány embert rúgtak ki a NER-ben csak a véleménye miatt. A Hócipő alapítója szerint ezeknek az elbocsátásoknak az üzenete világos: "Így fogsz járni, jobb ha befogod a szádat."

2021. április 09. Megbeszéljük - részlet 21.04.09. Farkasházy Tivadar
14:13
00:00

Lehet-e valakit a véleménye miatt kirúgni? Farkasházy Tivadar, humorista, újságíró, a Hócipő alapítója érdekes ellentmondásra hívta fel a figyelmet az elmúlt napok történései tükrében.

Petry Zsolt kirúgása kapcsán a humorista Pető Péter, a 24.hu munkatársának cikkét említi, amelyben a szerző Orbán Viktor miniszterelnök egy tíz évvel korábban adott interjúját idézi:

"A sportot egyáltalán nem lett volna szabad gazdasági tevékenységnek minősíteni. Tehát úgy kell megoldani a problémát, hogy nem a munkavállalói jog felől kell közelíteni, hanem a klubhoz mint kulturális jelenséghez kell viszonyulni."

"Orbánnal érvel az orbánisták ellen" – teszi hozzá Farkasházy, majd mélyebb magyarázattal szolgál: a napokban mérkőzött meg egymással a spanyol kupadöntőn a Real Sociedad és az Athletic Bilbao. A két csapat 40 játékosa közül 37 spanyol állampolgár, nem úgy, mint a Kisvárda, vagy a Felcsút csapataiban, ahol a magyar játékosok aránya nagyjából fordított.

"Nézzük meg, mi a helyzet, ha nem kulturális jelenséggel állnak szemben."

- Hrutka Jánosnak azután kellett elhagynia el Spíler TV-t, hogy nyíltan kiállt Gulácsi Péter bejegyzése mellett, amelyben az RB Leipzig kapusa szót emelt a szivárványcsaládok mellett február végén.
- Ugyanígy járt a Junior Príma-díjas Lukács Viktor, akinek a Magyar Televíziótól azért kellett távoznia, mert lájkolta a posztot.
- Sinkovits Gábort azért rúgták ki, Nemzeti Sporttól, mert egy cikkében azt írta le, hogy "sertéstelep", és ezt akkor tette, amikor Kósa Lajos anyukájának sertéstelepe éppen BMW-ket lízingelt.
- Kele Jánost azért bocsátották el a Spíler TV-től, mert kritikus véleményt mert megfogalmazni a Mészáros-féle 2rule felfuttatásáról.

Közben a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Szöllősi György vezette Nemzeti Sport úgy kommentálta Petry elbocsátását: Döbbenet. Nem mellékesen Szöllősinek Farkasházy szerint meglehetősen sok köze volt ezekhez az esetekhez.

Farkasházy Tivadar
 
Farkasházy Tivadar
Fotó: Pálinkás János
 

Nem ezek az elbocsátások voltak az elsők a sorban. A közrádióban is voltak hasonló elbocsátások. 129 másik kollégájával együtt Farkasházyt is elbocsátották 2007-ben. Szerinte az ilyen elbocsátásokkal azt üzenik: "Így fogsz járni, jobb ha befogod a szádat."

Ehhez képest a kormányoldal Petry elbocsátását nevezi a véleményszabadság megsértésének, sőt liberális szellemi terrornak. E logika mentén egy sportklub, mint "kulturális jelenség" esetében, ha valaki a klub filozófiájával összeférhetetlen gondolatokat fejez ki, és ezért kirúgják, az sérti a véleményszabadságot, míg egy médiumban ugyanezért kirúghatnak bárkit.

Végül kitért arra, hogy az utóbbi három nap alatt 900 ember halt meg a koronavírus okozta betegségben itthon, és Orbán "még mindig a labdarúgó Európa-bajnokságon töri a fejét", és azon, hogya csapatok teltházas meccseket játszhatnak. Miközben több ország jelezte, nem biztos hogy megrendezik a bajnoksági mérkőzéseket. Olyan országok, amelyekben sokkal jobb a járványügyi helyzet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Farkasházy Tivadarral
2021.04.09., péntek 16:14
Riporter: Bolgár György