„Klubrádió

A KKM bekérette a német ügyvivőt Petry elbocsátása miatt

8/04/2021 15:56

| Szerző: Klubrádió

Diplomáciai szintre emelkedett Petry Zsolt, a berlini Hertha BSC kapusedzőjének kirúgása – írja a 444. Ugyanis Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára csütörtökön reggel az ügy miatt hivatalába kérette Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét. Petry a kormánypárti Magyar Nemzetnek adott hétfői interjújában a többi között arról beszélt: Európa morálisan mélyre süllyedt, a bevándorláspolitika az erkölcsi leépülés megnyilvánulása, és fáj neki, hogy rasszistának tartják azokat, akik azt mondják, „rettentő sok bűnöző lepte el Európát.”

A külügy kiadott egy közleményt, miután az államtitkár bekérette a német ügyvivőt – olvasható a 444-en. Ebben olyanokat írnak, hogy:

 
Petry Zsolt korábbi
válogatott labdarúgó, a Hertha BSC volt kapusedzője. Forrás: Wikipédia
 

„Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket”.

A kormánypárti TV2-csoporthoz köthető egyik csatornától nemrégiben rúgták ki Hrutka János szakkommentátort, miután kiállt Gulácsi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott kapusának „a család az család”-témájú posztja mellett. A szakmai berkekben terjedő hír szerint ennél kevesebb is elég volt ahhoz, hogy a közmédia M4-es csatornájától távoznia kelljen Lukács Viktor kommentátornak, aki csupán lájkolta Gulácsi posztját. Ebben a cikkünkben foglalkoztunk hosszabban a témával.

Petry Zsolt, a Hertha BSC volt kapusedzője szintén ehhez a témához szólt hozzá: a kormánylap Magyar Nemzetnek adott, hétfőn megjelent interjúban a többi között azt mondta, nem tudja, hogy mi késztethette Gulácsi Pétert arra, hogy kiálljon a „homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású” emberek mellett. Szerinte elvi alapon nem lehet támadni a kapust, ugyanakkor a helyében a futballra koncentrálna és nem politizálna – tette hozzá.

Majd olyanokat fejtegetett, hogy Európa morálisan mélyre süllyedt, a bevándorláspolitika az erkölcsi leépülés megnyilvánulása és hogy fáj neki, hogy rasszistának tartják azokat, akik azt mondják, „rettentő sok bűnöző lepte el Európát.” Ezután nem sokkal később a német klub elbocsátotta.

Petry Zsolt 38-szoros válogatott kapus, 1984-ben ifi Eb-t nyert a magyar korosztályos válogatottal, 1990-ben az év labdarúgójának választották. Védett a többi között az MTK-ban a Videotonban, a Honvédban, majd külföldre igazolt, és szerepelt Belgiumban, Törökországban és Hollandiában is. 2015-től dolgozott a Herthánál.

(Címlapi kép: Wikimedia Commons)