„Klubrádió

Kirúgta a Hertha Petry Zsoltot a Magyar Nemzet-interjú miatt

6/04/2021 12:35

| Szerző: Klubrádió

Petry Zsolt - a sportklubjával történt megbeszélés után - hétfőn kéréssel fordult a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez azt kérve: bizonyos kérdésekben „árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját, mert a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból”, amelyben egyebek mellett arról beszélt, nem tudja, mi késztethette Gulácsi Pétert, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett. Úgy látszik a klubnak ez sem volt elég, mert az edzőt kirúgta a Hertha BSC.

Gulácsi Péter, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusának kiállása a szivárványcsaládok mellett nem várt következményekkel járt már eddig is: távozott Lukács Viktor, az MTVA alá tartozó M4 Sport fiatal kommentátora a tv-től, mert - szakmai körök feltételezése szerint - korábban lájkolta Gulácsi bejegyzését, illetve Hrutka János egykori válogatott labdarúgót is kirúgták a TV2 alá tartozó Spíler TV-től, mert ahogy erről a Facebook-oldalán írt, hogy nyilvánosan kiállt a „család az család” kampány mellett. 

Gulácsi februári posztjának illusztrációja Forrás: Facebook
 

Legújabb fejlemény, hogy Petry Zsolt korábbi válogatott kapus, és a Hertha jelenlegi kapusedzője húsvét hétfőn a Magyar Nemzetnek adott interjúban pár felvezető, futball témájú kérdés után rátértek a lényegre, a bevándorlásra, Európa züllésére és Gulácsi kiállására a Család az család kampányban. Arról beszélt, nem tudja, hogy mi késztethette Gulácsi Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett.

Petry szerint Gulácsi véleménye morálisan nem támadható, „Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem” – mondta.

 
Petry Zsolt
Forrás: Wikipédia
 

Ezek után több vezető német lap is beszámolt a dpa hírügynökség nyomán arról, hogy a Hertha Berlin vezetése magyarázkodni kényszerült a magyar kapusedzője, Petry Zsolt húsvéthétfői kijelentései miatt. A dpa szerint a Hertha szurkolói azonnali reakciót követeltek a csapattól és Arne Friedrich sportigazgatótól. A berlini klub egyelőre egy közleményt adott ki az ügyben, melyben azt írták, először is Petry Zsolttal vitatnák meg a kérdést zárt körben. Hogy ez a megbeszélés már hétfőn megtörténhetett, erre utal, hogy már este kiadott egy szokatlan közleményt az interjút közlő Magyar Nemzet. Ebben azt írják, Petry kérte, hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját, mert a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból, Petry hangsúlyozza, maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét. Azt is fontosnak tartja leszögezni, hogy nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a szivárványcsaládokra.

A nap folyamán folytatódott a Petry-ügy, az eset vége az lett, hogy a Hertha menesztette a Dárdai Pál stábjában kapusedzőként dolgozó Petryt.

A berlini klub a közleményében azt írja, ők kiállnak a sokszínűség és a tolerancia mellett, és ezeket az értékeket sértette meg Petry az ominózus interjúban.

„Petry Zsolt munkáját mindig elismertük a klubnál. Mindig azt tapasztaltuk vele kapcsolatban, hogy nyitott, toleráns és segítőkész személyiség, akire sosem volt jellemző a homofóbia és az idegengyűlölet. ... Azzal együtt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy Zsolt szerint a  szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból, úgy éreztük, hogy az állításai nem egyeznek azzal az értékrenddel, amit a Hertha képvisel. Köszönjük Petry Zsolt munkáját, és sok sikert kívánunk neki a jövőben" – idézi a közlemény a Hertha vezérigazgatóját, Carsten Schmidtet.

Petry Zsolt is megszólalt a klub által közzétett, a saját kirúgásáról szóló nyilatkozatban. „Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem homofób, sem idegengyűlölő. Nagyon sajnálom a bevándorlási politikával kapcsolatos nyilatkozatomat, és elnézést szeretnék kérni mindazoktól, akik nálunk keresnek menedéket és akiket megsértettem. Nagyon szerettem dolgozni a Hertha BSC-nél, és tisztelem ezt a döntést. Kívánok mindenkinek sikert a jövőben a Hertha BSC-nél” - írja.

 

(Forrás: 24.hu, 444.hu)