„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Megfélemlítés és pszichopata rajongás a NER-sportpolitikában – Egri Viktor sportriporter gondolatai kirúgásokról és sporteseményekről

27/03/2021 10:18

| Szerző: Klubrádió/szg

Hrutka János szakkommentátor és Lukács Viktor riporter elbocsátása alkalmas arra, hogy lehetőséget adjon a megfélemlítésre - mondta Egri Viktor sportújságíró, akit arról kérdeztünk, hogy mindkettejüknek távozniuk kellett, miután valamilyen formában támogatták Gulácsi Péter, a válogatott kapus „a család az család”-posztját. Az eltávolításukat egyik esetben sem ezzel indokolták. Egri Viktor beszélt arról is, hogy úgy látszik, minél inkább tombol a járvány, Magyarország annál több sporteseményt rendez meg. Van az, amikor szeretünk valamit, és van az, amit thrillerekben látunk, hogy a rajongás átfordul pszichopata cselekvésbe – fogalmazott.

2021. március 25. Reggeli személy / részlet, Egri Viktor (21.03.07.)
20:07
00:00

Egri Viktor sportújságíróval, sportriporterrel beszélgettünk a többi között arról, hogy Hrutka János szakkommentátort menesztették a TV2 csoporthoz tartozó Spíler TV-től (Hrutka ugyanis véleménycikkben állt ki Gulácsi Péter válogatott labdarúgó mellett, aki egy posztjában a homofóbia ellen és a szivárványcsaládok védelmében írt), és nem ő volt az egyetlen, akinek mennie kellett.

Elmondta: nemcsak Hrutka Jánosról van szó, hanem Lukács Viktorról, az M4 Sport kommentátoráról is, aki lájkolta az említett Gulácsi-posztot. Az ő eltávolításuk alkalmas arra, hogy – még ha nem is tudatosan, bár ezt se lehet kizárni – lehetőséget adjon a megfélemlítésre. Szerinte az úgy kellemetlen, hogy létezik egy sportújságíró-szervezet, amelynek az elnöke személyesen is köthető az ezeket az intézkedéseket támogató sajtóorgánumokhoz. A Nemzeti Sport online-on megjelent hír alapján a FourFourTwo magazin, amelynek a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke a főszerkesztője, pont akkor ásott elő egy 19 évvel ezelőtti, kellemetlennek tartott ügyet Hrutka Jánosról, amikor a szakkommentátor támogatásáról biztosította Gulácsi Pétert, a válogatott kapusát, aki kiírta Facebookon, hogy „a család az család”.

Úgy fogalmazott: teljes naivitással állt ehhez a kérdéshez. Írt egy nyílt levelet a Facebookon Szöllősi Györgynek, az MSÚSZ elnökének, mert feltételezte, hogy valamilyen lépésekre sor kerül. De aztán látta, hogy ha valaki lájkol egy posztot, azt egy szintre helyezi az elnök a részvétellel a tévészékház 2006-os ostromában. Ugyanis az volt a hivatalos reakció, hogy Urbán Flóriánt is elküldték az RTL Klubtól, mint szakértőt, csakhogy ő az első sorokban volt, amikor a tömeg több rendőrt is megsebesített. Az tényleg meglepte, hogy ezt a két ügyet párhuzamba lehet állítani – tette hozzá Egri Viktor.

Szerinte külföldön más a megközelítés, nem hallott olyanról, hogy ilyenért valakit elküldtek volna. Megjegyezte: az ártatlanság vélelme azt a csatornát is megilleti, amely eltávolította Hrutkát; ők arra hivatkoztak, hogy a szakértői csapatot szerették volna felfrissíteni, mivel megfáradt a kapcsolat. Ezt viszont elég átlátszónak nevezte, mert stábokat a két bajnokság közti szünetben szoktak összeállítani, Hrutka az angol Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában volt szakértő, ezek most éppen a hajrához közelednek, ilyenkor nem szoktak változtatni.

 
Egri Viktor
(kép: Facebook)
 

Sportesemény-dömping járvány idején

Egri Viktor beszélt arról is, hogy Magyarországon éppen szerdán kezdődött az öttusa világkupa. Ilyen esemény 13 hónapja nem volt ebben a sportágban, de Magyarország elvállalta. Résztvevők jöttek a többi között Mexikóból, Guatemalából, Chiléből, Egyiptomból, Kazahsztánból. Hiába tombol a vírus minél jobban, annál többet rendezünk sporteseményekből (máshol meg nem akarják). Az a baj, hogy mindenki igyekszik a különböző vírusmutációkat kizárni az ország területéről, és természetesen nem tudja meghatározni, hogy a külföldi sportolók érkezésének mekkora a kockázata, de valamekkora biztos van – tette hozzá.

Elkezdődött az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság is, amelyet Szlovéniával közösen tartunk meg. Majd az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke kitalálta, hogy csak olyan városok rendezhetnek meccset a felnőtt Eb-n, amelyek vállalják, hogy lesznek nézők a stadionokban, legalább 50 százalékban. A németek parlamenti szinten utasították ezt el, mondván, nem lehet megengedni, hogy a labdarúgás párhuzamos valóságban éljen. Az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő viszont azzal reagált, hogy Budapest talán több meccset fog vállalni, mint a tervezett három, hátha máshol visszamondják. 

Úgy fogalmazott: ez sportszerető és negyed évszázada sporttal foglalkozó emberként is ijesztő. Van az, amikor szeretünk valamit, és van az, amit thrillerekben látunk, hogy a rajongás átfordul egyfajta pszichopata cselekvésbe. A sporttal kapcsolatban is ismerni kellene a mértéket. Akit szeretünk, azt nem zárjuk be a pincébe, hogy csak velünk érintkezzen, és ha nagyon szeretjük a sportot, akkor se hozunk ide minden sporteseményt mindenáron – fogalmazott Egri Viktor.

Szó volt a beszélgetésben az egy évet már most csúszó tokiói olimpiáról is, amit esélyes, hogy külföldi nézők nélkül rendeznek meg a japánok.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. március 25., csütörtök 09:30
Műsorvezető: Para-Kovács Imre