„Klubrádió

Rákapott a kormány a vagyonkezelő közérdekű alapítványok szervezésére

1/04/2021 14:21

| Szerző: Klubrádió

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint újabb öt vagyonkezelő közérdekű alapítványt hoz létre a kormány. Az alapítványok jelentős állami vagyont kapnak, amely a kiszervezést követően már nem minősül közpénznek, magyarán nem kötelező nyilvánosan elszámolni vele. A működésükre vonatkozó szabályok többsége csak parlamenti kétharmaddal lesz módosítható. Az ellenzék privatizációként értékeli a folyamatot, amellyel kormányközeli emberek, sok esetben aktív politikusok kezébe kerül igen jelentős közvagyon.

A közösségi célok hatékonyabb elérése, a sokféle és gyorsan változó közfeladat korszerű ellátása érdekében közérdekű vagyonkezelő alapítványok jöhetnek létre – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Rákapott a kormány a vagyonkezelő közérdekű alapítványok szervezésére – írja a 444, hozzátéve, hogy ilyen szervezetekre bízza az egyetemeket is. Hamarosan még öt új ilyen alapítvány jön létre, olvasható az innovációs minisztérium csütörtöki közleményében.

Ezek az alapítványok jelentős állami vagyont kapnak, és ennek nyomán ezek a javak el is vesztik közpénz jellegüket, és a továbbiakban a Fidesz-kormány által kinevezett kurátorok veszik át a vagyon elköltésének feladatát. Mivel innentől kezdve e kuratóriumok kikerülnek az állami befolyás alól, az ellenzék privatizációként értékeli a folyamatot, amellyel kormányközeli emberek, sok esetben aktív politikusok kezébe kerül igen jelentős közvagyon.

A portál azt is hozzáteszi, hogy a kormány egy friss törvényjavaslata tovább erősíti ezeknek az alapítványoknak az autonómiáját: a működésükre vonatkozó szabályok többsége csak parlamenti kétharmaddal lesz módosítható, és a kuratóriumok megkapják az alapítói jogokat, és e rendelkezés visszavonhatóságát a törvény megtiltja. A törvény azt is előírja, hogy legalább 600 millió forintos vagyont kapnak indításként a vagyonkezelő közalapítványok.

A törvénytervezetből kiderül, hogy az eddig alapítványi tulajdonba vett egyetemeken kívül alapítványi fenntartású lesz a Debreceni, a Nyíregyházi, az Óbudai, a Pécsi, a Szegedi, a Semmelweis, a Testnevelési, a Táncművészeti, a Budapesti Gazdasági, a Tokaj-Hegyalja és a Dunaújvárosi Egyetem is.

Az ITM csütörtöki közleménye szerint a meglévők mellé még öt új közalapítványt hoznak létre. Ezek a következők:

- Hauszmann Alapítvány, ami részben Hauszmann Alajos életművét gondozza majd, emlékházat is létrehoz, de "a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontja" is lesz benne.
- Jövő Nemzedék Földje Alapítvány, ami mező- és erdőgazdasági földeket kezel majd, és agrárképzéssel is foglalkozik. 
- Magyar Kultúráért Alapítvány, ami nevelési-oktatási, kulturális tevékenységeket finanszíroz majd, és "kreatívipari innovációk létrejöttét" is támogatná.
- Makovecz Campus Alapítvány, ami a piliscsabai campus épületeit kezeli majd. Itt volt sokáig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, de nemrégiben kiköltözött. 
- MOL - Új Európa Alapítvány, ami a sport, a művészet és a tudomány területén kiemelkedő gyermekek, fiatalok tehetségének kiteljesítését könnyítené meg. Sőt, gazdaságfejlesztési programokat, környezet- és klímavédelmi, fenntarthatósági tevékenységeket, kutatásokat is segítene. Ez az alapítvány megkapja a maradék állami Mol részvényeket is (a többit a Corvinus egyetemet fenntartó és az MCC tehetséggondozót fenntartó kapta meg korábban).