„Klubrádió

További 11 egyetem modellváltása várható

1/04/2021 10:41

| Szerző: Klubrádió

Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter 10 egyetem közhasznú alapítványi, egy esetben egyházi fenntartásba helyezésére vonatkozó javaslatokat nyújtott be szerdán éjfél előtt pár perccel.

Szerda éjfél előtt pár perccel nyújtották be az összesen 13 javaslatot. Azért 13, mert egy egyetem egyházi fenntartásba kerül, és készült egy törvénytervezet kimondottan a modellváltó egyetemeket a jövőben fenntartó közhasznú alapítványokról is – írja a hvg.hu.

A kormány, pontosabban az innovációért és technológiáért felelős miniszter most 11 egyetem közhasznú alapítványi, illetve egy esetben egyházi fenntartásba helyezésére vonatkozó javaslatokat nyújtotta be ezek a következők:

- Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány;
- Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány;
- Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány;
- Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (Semmelweis Egyetem);
- Testnevelési Egyetemért Alapítvány;
- Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem);
- Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány;
- Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány;
- Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány;
- Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány
- Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány.
- Egyházi fenntartásba az egri Eszterházy Károly Egyetem kerül, ennek fenntartói jogát az Egri Főegyházmegyére ruházzák át. Vagyis az állam a katolikus egyháznak adja át a hazai pedagógusképzést egyik kulcsintézményét.

Ezeken kívül benyújtották azt a törvényjavaslatot is, amivel az egyetemeket fenntartó alapítványokra vonatkozó szabályokat kívánják lefektetni.