„Klubrádió
Hetes Stúdió

Magyar Bálint: Ez nem nemzeti tőkésosztály, hanem fogadott család Orbán körül

12/04/2021 15:37

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar Bálint volt oktatási miniszter kijelentette: amit az egyetemeknél tesznek, az nem modellváltás, hanem gyakorlatilag a felsőoktatás lerablása. Az állam segítségével lényegében egy bűnszervezet privatizálja az intézményeket maga számára úgy, hogy beülteti a vezetésbe a kádereit, klienseit, akiket – szándékai szerint – semmilyen választás után nem lehet lecserélni. A korábbi szabaddemokrata politikus szerint Mészárosék, Tiborczék járnak majd jól az egyetemekhez öntött nagy pénzekkel, mint fogalmazott, nem nemzeti tőkésosztály, hanem nemzeti járadékos réteg születik, egy fogadott politikai család, egy klán, amely Orbán Viktor kötődik.

2021. április 10. Hetes Stúdió - részlet 21.04.12. Magyar Bálint
12:11
00:00

Magyar Bálint volt oktatási miniszter kijelentette: amit az egyetemeknél tesznek, az nem modellváltás; a Fidesz, amikor ezt hangsúlyozza, semleges reformelnevezést akar keresni annak, ami gyakorlatilag a felsőoktatás lerablását jelenti. Kiemelte: a Fidesz autokratikus hatalmának stabilizálásához hozzátartozik a kritikus hangok elnyomása, ezért foglalja el a médiát, például a közmédiát, és szorítja ki a magánmédiából az alternatív hangokat. Ezért telepedett rá a közoktatásra és vonta meg a szót a pedagógusoktól, akik meglehetősen kritikus csoportot alkottak a mindenkori kormányokkal szemben. Az a orvosok megregulázása, szakrendelők államosítása szintén ezt a folyamatot táplálja. Volt a magyar társadalomban néhány sziget, és ezek közé tartoztak az egyetemek és az akadémiai kutatóintézetek, ahol intézményes keretek között lehetett védeni a szólásszabadságot. Ahol a véleményformáló értelmiség meg tudna nyilatkozni, azokat a helyeket megszállják – összegezte.

Most az állam segítségével lényegében egy bűnszervezet privatizálja az intézményeket maga számára úgy, hogy beülteti a vezetésbe a kádereit, klienseit, akiket – szándékai szerint – semmilyen választás után nem lehet lecserélni. Eddig az egyetemi docensi, tanári pozíció szólásszabadságot is jelentett, nem lehetett megválni azoktól az oktatóktól, kutatóktól akik ilyen eredményeket elértek a szakmai eredményeikkel. Innentől, a közalkalmazotti státusz elvételével szájkosarat raknak rájuk. Ráadásul ez lehetőség hatalmas EU-s források lenyúlásra is, hiszen a hatékonyságra hivatkozva megszüntetik a közbeszerzési lehetőségeket, az általuk kinevezett kuratóriumok dönthetnek. Az egyetemek valójában a kuratóriumok tulajdonává válnak.

Ez tehát egyik oldalról állami vagyonok lerablása és egyetemek beépítése a saját klientúrába, másfelől törvénybe akarják iktatni, hogy ezt a „parazita családot”, amit ráültetnek a tudományos intézményekre, a mindenkori következő kormányoknak táplálnia kelljen, ami újdonság az autokráciák világában.

 
Magyar Bálint (kép: Klubrádió)
 

Magyar Bálint szerint ez „jelmezbál”, a hivatkozott, például amerikai magánegyetemek nem ebben a formában működnek. Ahol megpróbálják a vezetőség (board) és a szenátus funkcióit szétválasztani, ott azok, akik kinevezik a vezetés tagjait, intézményi közegből jönnek és a kinevezők nem tartják rövid pórázon az intézményeket. Itt viszont a kinevezettek jó része anyagilag is érdekelt az intézményekhez kötődő vagyontárgyak felhasználásában (itt Csányi Sándort és Lázár Jánost említette), vagy teljesen alkalmatlanok, nem ismerik ezt a területet, egyetlen képességük, hogy lojálisak Orbán Viktorhoz személyesen.

Az egyetemek színvonala nem fog növekedni, a hatalmas, több százmilliárdos pénzek elköltésénél körülbelül egy hetük van, hogy pályázatot adjanak be. Nyilvánvaló, hogy a kuratóriumok betonba és vasba öntik, Mészáros, Garancsi, vagy éppen Tiborcz köre csap le erre a pénzre. Valódi innováció nem várható, ahol hatalmi szóval és kliensképzéssel próbálnak vagyonokat lenyúlni és pozíciókat biztosítani. Ezeknek az oligarcháknak a beruházási világában nincs innovatív szektor, nem nemzeti tőkésosztály, hanem nemzeti járadékos réteg születik, egy fogadott politikai család, egy klán, amely Orbán Viktor kötődik – fogalmazott Magyar Bálint. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Hetes Stúdió
2021. április 10., szombat 15:00
Riporter: Hardy Mihály