„Klubrádió
Esti gyors

„Szijjártó és Varga Judit nem tud világszínvonalú egyetemet csinálni”

9/04/2021 18:59

| Szerző: Klubrádió/szg

A világszínvonalú egyetemekhez sok pénz, kiváló oktatók, motivált hallgatók, autonómia és átgondolt stratégia szükséges – mondta Polónyi István oktatáskutató, akit a felsőoktatás átszervezéséről kérdeztünk. „El tudja képzelni, hogy majd Szijjártó stratégiát csinál Győrben, vagy az igazságügyi miniszter Miskolcon? Ezek hozzá nem értő emberek” – fogalmazott.

2021. április 09. Esti gyors / részlet, Polónyi István (21.04.09.)
08:52
00:00

Polónyi István oktatáskutatót kérdeztük az Esti gyorsban a felsőoktatás átszervezéséről. „Csak ott lehet modellváltás, ahol ezt az egyetemek kérték” – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára pénteken.

Erre Polónyi István úgy reagált: amilyen átszervezéseket ismer, Szegedet, Debrecent említette, ott a Fidesz helyi erőinek ki lett adva, hogy teljes mellszélességgel, minden vitát nélkülözve tessék megszavazni (a modellváltást), ez az ő machinációjuk szinte mindenütt. A másik pedig az erőtér, amely 2015 óta kialakult: a miniszter választotta meg a rektorokat és a miniszterelnök nevezte ki a kancellárokat, az egyetemek vezető pozícióinak megszállása évek óta tart. Ezek a vezetők nagyon ügyeltek arra, hogy a saját embereik kerüljenek a menedzsmentbe. Innentől kezdve érdekesen hangzik az, hogy csak azokon az egyetemeken lesz modellváltás, ahol akarják – ez messze nem így van. Érdekérvényesítő szervezeteket nem vontak be, nem kérdezték meg a kari testületeket. Ez az egyetemek teljesen tudatos politikai megszállása – összegezte a szakértő.

Csupán négy egyetem marad, amely nincs benne ebben az átalakításban, az ELTE, a BME, a Liszt Ferenc és a közszolgálati. Már csak az a kérdés, hogy a kormány is akarja-e, hogy ők akarják (a modellváltást) – fogalmazott ironikusan. Az már most is igaz, hogy vannak kedvenc egyetemek, amelyek nagy pénzeket, hozamot hozó portfóliókat, a többiek meg kapnak épületeket, kerteket, ilyesmit, és beígérték nekik a költségvetési pénzeket. Azonban magánalapítványként nem lesz átlátható a költségvetésük, a kormány nem fogja részletezni, hogy adja oda nekik a pénzt. Működik az uram-bátyám rendszer, aki jobban parírozik a kormánynak, az többet kap, aki kevésbé, az kevesebbet – vélekedett.

Világszínvonalú egyetemeket ígértek, de ehhez sok pénz, kiváló oktatók, motivált hallgatók és autonómia szükséges. Akkor jó egy egyetem, ha a világ legfrissebb tudományos eredményeit oktatják. Az összes átszervezés közül csak a Corvinuson látszik valami olyasmi törekvés, hogy majd hoznak külföldi oktatókat. Hangsúlyozta: a világszínvonalért, a minőségért meg kell küzdeni, tudatos, felépített stratégiára van szükség. „El tudja képzelni, hogy majd Szijjártó stratégiát csinál Győrben, vagy az igazságügyi miniszter Miskolcon?”. Ezek hozzá nem értő emberek. Onnan lehet látni, hogy lesznek-e színvonalas egyetemek, hogy kik ülnek a kuratóriumban, hiszen az ő döntéseik veszik át az egyetemi autonómia helyét – fogalmazott Polónyi István.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. április 09., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János