„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pálinkás a szegedi történész obszcén, rasszista mondatairól: Ez már a betegség kategóriája

9/04/2021 14:26

| Szerző: Klubrádió

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói panaszt tettek egy főiskolai professzor, Gulyás László ellen rasszista, homofób és szexista megjegyzései miatt. Pálinkás József fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az Új Világ Néppárt elnöke szerint ennek a viselkedésnek semmi köze nincs a nemzeti, polgári, konzervatív értékrendhez; amelyet a bepanaszolt Gulyás magáénak vall. A szegedi professzornak tulajdonított durva és obszcén kijelentések Pálinkás szerint megengedhetetlenek, és nagyon elszomorítja, hogy ráadásul egy egyetemen hangozhattak el.

2021. április 08. Megbeszéljük - részlet 21.04.08. Pálinkás József
12:54
00:00


A Szegedi Tudományegyetem egyik előadásán Gulyás László történész, főiskolai professzor rasszista, homofób és szexista megjegyzéseket tett, emiatt a diákok panaszt tettek ellene. Gulyás a Migráció és menekültügy a XX. században című tantárgy online, csaknem 60 hallgatónak tartott előadásán durva és obszcén, rasszista kijelentéseket tett a romákra, feketékre; szexista és homofób kiszólásokkal "színesítette" mondandóját. A tanár a panasztétel miatt felháborodott, és felszólította a diákjait, hogy akinek nem tetszik az ő „nemzeti, polgári, konzervatív értékrendje”, az haladéktalanul adja le az óráját.

A Megbeszéljükben Bolgár György műsorvezető vendége Pálinkás József fizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az Új Világ Néppárt elnöke volt, aki elmondta: nemcsak szakmai etikai szempontból, hanem emberi oldalról is határozottan elítéli kollégája viselkedését.

Pálinkás szerint – aki konzervatív beállítottságú embernek vallja magát –, ennek a viselkedésnek semmi köze nincs a nemzeti, polgári, konzervatív értékrendhez; ezek megengedhetetlen kijelentések, és nagyon elszomorítja, hogy egyetemen hangozhattak el ezek a mondatok. Lehet az a véleménye egy oktatónak, hogy például Afrikában kevesebb tudományos eredmény született a XIX. században, mint Európában, de így beszélni az afrikai emberekről, ahogy ő tette, az teljességgel megengedhetetlen, és ez az illetőt minősíti.

A professzor nem hiszi, hogy ez a stílus összhangban lenne az egyetem etikai-oktatási szabályzatával, de ettől eltekintve a józan ésszel sem fér össze. Szerinte hogyha egy kocsmában hangoznak el ezek a szavak, ott Fülig Jimmy-pofon jár értük, de hogy egy egyetemi előadáson történjék meg, az számára megdöbbentő

Pálinkás szerint egy oktatónak nem szabad bevinnie a politikai-világnézeti hozzáállását az egyetem falai közé. A professzor egyetemi pályafutása során előfordult, hogy egy kollégáját csupán azért tanácsolta el az intézményből, mert trágár módon beszélt a hallgatókkal, tehát sokkal kevesebb sem elfogadható egy tanártól, mint amit a szegedi professzor megengedett magának.

Pálinkás József Fotó: Posztos Janos
 

Pálinkás Józsefnek az a véleménye, hogy „az már a betegség kategóriája”, ha egy oktató ilyesmikről beszél.

Az akadémikus szerint meg kell vizsgálni, hogy ez az eset megfelel-e az egyetem etikai szabályainak, az oktatás szabadságát deklaráló szabályoknak, ugyanis az oktatás szabadsága nem azt jelenti, hogy valaki más embercsoportokra rasszista megjegyzéseket tehet. Azt, hogy ez súrolja-e a büntetőjog határát, azt jogászoknak kell eldönteniük, de ezt az előadót valamilyen retorzióban részesíteni fogják, ami lehet a figyelmeztetéstől kezdve valami súlyosabb is. Pálinkás még nem hallott hasonló esetről, de az ilyen durva kirohanást (Gulyás László például az amerikai alelnökről azt mondta: „A nőnek a nevére nem is emlékszem… Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom.”) méltatlannak tartja az egyetemhez.

Döbbenetesnek tartja, hogy magyar egyetemen ilyen előfordulhat, és a hallgatók joggal jelentették be az esetet, mert őket sértik ezek a szexista, rasszista kijelentések; tökéletesen igazuk van – vélekedett.

Gulyás Lászlót márciusban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Friss hír, hogy az SZTE rektora vizsgálatot rendelt el az ügyben. „A Gulyás Lászlónak tulajdonított kijelentések ellentétesek a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével. Az ügyben a rektor vizsgálatot rendelt el, annak lezárultáig az egyetem bővebb tájékoztatással nem tud szolgálni” – írta az egyetem csütörtöki közleményében.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Pálinkás Józseffel
2021.04.08., csütörtök 16:19
Riporter: Bolgár György