„Klubrádió

Szarka Gábornak nem tetszik az SZFE-s diplomamentés, az egyetem kancellárja levelet ír a külföldi egyetemeknek

7/04/2021 09:33

| Szerző: Klubrádió

Levelet küld a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, Szarka Gábor annak az öt külföldi egyetemnek, amelyek elvben készek átvenni az SZFE az új vezetést elutasító évfolyamait. Szerinte a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

Sérti a Színház- és Filmművészeti Egyetem érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki – szúrta ki a Magyar Nemzet cikkét a hvg.hu. A lap szerint erre hívja fel a figyelmet az SZFE kancellárja abban a levélben, amelyet a modellváltás miatt tüntető diákokat befogadó egyetemek vezetőinek készül eljuttatni.

Szarka Gábor arra figyelmezteti az egyetemeket, hogy a hallgatók átvételére csak akkor van mód, ha ezek a képzések a magyar állam által akkreditáltak, működésük, kurzusaik és kiadott diplomáik a nemzetközi felsőoktatási együttműködésben elfogadottak.

Az úgynevezett Emergency Exit program keretében öt európai egyetem veheti át formálisan a Színház- és Filmművészeti Egyetem 150 hallgatóját: az intézmények vállalták, hogy elismerik a diákok eddigi kreditjeit, és segítik őket abban, hogy tovább folytathassák a munkát az oktatóikkal a Freeszfe Egyesületen belül.