„Klubrádió
Reggeli gyors

Baranyi Krisztina: Ha a kormány terve a kínai egyetemről igaz, akkor az az őrület határát súrolja, de én nem hiszem el

8/04/2021 11:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kínai Fudan Egyetem a kormány által Budapestre tervezett kampusza a Diákváros helyén épülne fel. Baranyi Krisztina szerint az előterjesztésről még nem született határozat. Hogy kiszivárgott az "ötlet", Ferencváros polgármestere szerint azt mutatja, hogy a kormányon belül is megoszlanak a vélemények a projektről. 

2021. április 08. Reggeli gyors - részlet 21.04.08. Baranyi Krisztina
09:55
00:00

A magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését – írta a Direkt36.

Baranyi Krisztina, a Reggeli gyorsban azt mondta, úgy tudja, erről az előterjesztésről még nincs kormánydöntés, így bármilyen valószínűtlen is, szerinte van esélye annak, hogy nem szavazzák meg. Hogy kiszivárgott az "ötlet", Ferencváros polgármestere szerint azt mutatja, hogy a kormányon belül is megoszlanak a vélemények a projektről. Sőt, szerinte Orbán Viktor környezetében is kisebbségben vannak azok, akik ezt támogatnák.

Hozzátette, megdöbbentő lenne, hogy olyan, sok pénz befektetésével, hosszú évek óta előkészítés alatt álló projekt, mint a Ferencvárosban tervezett Diákváros emiatt nem valósulhatna meg. Amely projekt egyébként nemzetközi pályázatokon kiválasztott tervek alapján készülne el 2024-ben, és amely megvalósításában a kerület, a főváros, és a kormány is egyetértett. A politikus azt is hozzátette, hogy egy olyan beruházásról van szó, amelyre nagyon nagy szükség lenne Budapesten, Ferencvárosnak pedig különösen hasznos lenne a ráckevei Duna-ág pesti oldalán húzódó nagy kiterjedésű rozsdaövezet helyén. Így a beruházás közcélt szolgálna. Ezt sodorta veszélybe a kormány "valóságtól elrugaszkodott" projektje. Az "ötlet" abszurditását jelzi, hogy kínai munkások, kínai alapanyagokból, a Direkt36 cikke szerint kínai hitelből építenék a kampuszt.

 
Baranyi Krisztina
Fotó: Facebook
 

"Nem hiszem el" – mondta. Ha igaz mindaz, hogy a kormány magánkézbe, magáncélra, ennyi pénzért, ilyen módon építtet bármit is, akkor a beruházás nem a kerület, vagy a város érdekeit szolgálja, hanem "az őrület határát súrolja" – tette hozzá. Éppen ezért Baranyi levelet írt többek közt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiben betekintést kér a kínai egyetem létesítésének terveibe.

"Minden város örülne egy elit egyetemnek" – mondta hozzátéve, hogy nem is ezzel van a baj. A homályos konstrukció, azonban aggodalmat kelt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Baranyi Krisztinával
2021.04.08., csütörtök 7:35
Riporter: Para-Kovács Imre