„1%

Karácsony Gergely: "Határozottan ellenezzük, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban."

8/04/2021 15:30

| Szerző: Klubrádió

"A Fővárosi Közgyűlés 2019. november 27-én – ellenszavazat nélkül – úgy döntött, szükségesnek tartja, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozatban foglaltaknak megfelelően elinduljon a Budapest Diákváros Program megvalósítása, és ehhez kapcsolódóan elinduljon a jelenleg elhanyagolt barnamezős területek revitalizációja, amelynek részeként elsődleges cél a diákok számára elérhető lakhatást biztosító kollégiumi diákváros kialakítása, valamint a környék funkcionális megújítása érdekében új közintézmények létrehozása. ... A Kormány döntése tehát ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is." - írta a főpolgármester közösségi oldalán.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyílt levélben fordult a kormányhoz, azon belül is Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, melyben határozottan tiltakozik az ellen, hogy a kínai Fudan Hungary Egyetem kampuszának beruházása a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósuljon meg:

"Ismét kénytelen vagyok – ahogy a köztévén mondanák – 'kérdésekkel provokálni'.

Azonnali, haladéktalan tájékoztatást kérek a kormánytól, tényleg képesek-e több ezer magyar diák elérhető, olcsó lakhatását szolgáló Diákváros beruházást feláldozni a kínai állam magyarországi befolyásszerzésének szolgalelkű kiszolgálása miatt úgy, hogy annak több százmilliárdos árát a magyar adófizetőkkel fizettetnék meg. Budapest ragaszkodik a Diákvároshoz és semmilyen módon nem támogatja, hogy megint a kiváltságos kevesek érdekeit szolgálja ki a kormány a többség kárára. Ma az alábbi levelet küldöm Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a kínai Fudan Hungary Egyetem kampuszának építésével kapcsolatban február 24-én a Kormány arról döntött, hogy a beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg.

Fotó: Facebook
 

Emlékeztetem: a Fővárosi Közgyűlés 2019. november 27-én – ellenszavazat nélkül – úgy döntött, szükségesnek tartja, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozatban foglaltaknak megfelelően elinduljon a Budapest Diákváros Program megvalósítása, és ehhez kapcsolódóan elinduljon a jelenleg elhanyagolt barnamezős területek revitalizációja, amelynek részeként elsődleges cél a diákok számára elérhető lakhatást biztosító kollégiumi diákváros kialakítása, valamint a környék funkcionális megújítása érdekében új közintézmények létrehozása.

A Budapesti Diákvárossal kapcsolatos, több ütemben megvalósuló, végső állapotában 8.000 - 12.000 egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító elképzeléseket a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése – amelyen a kormány delegációját éppen Ön vezette, Miniszter úr – 2019. december 12-én megerősítette. A Kormány döntése tehát ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is. Ismét kénytelen vagyok emlékeztetni Miniszter urat arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: amit a Fővárosi Közgyűlés nem támogat Budapesten, az nem lesz. Hadd tegyem hát világossá: semmilyen formában nem támogatjuk, határozottan ellenezzük, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban.

Ellenezzük, mert a kínai egyetem építése a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével. Ellenezzük azért, mert a kormány által tervezett beruházás hatalmas összegű adósságot ró a magyar adófizetőkre, miközben annak gazdasági hasznát elsősorban a kínai állam élvezi, hiszen a hírek szerint kínai hitelből, kínai munkaerő igénybevételében, kínai vállalatok közreműködésével valósulna meg – ez pedig ellentétes lenne a magyar gazdasági érdekekkel is. Ellenezzük azért, mert semmiféle kormányzati háttéralku nem lehet fontosabb több ezer magyar diák elérhető lakhatásának biztosításánál. Ellenezzük azért, mert meggyőződésünk szerint a kínai elit egyetemre fordítandó több százmilliárdnyi közpénz sokkal jobb helyen lenne a magyar köz- és felsőoktatás fejlesztési forrásai között. Ellenezzük azért, mert egy olyan egyetem Magyarországra költöztetéséről van szó, amelynek alapelvei között a gondolatszabadság helyett a Kínai Kommunista Párt központi irányítása szerepel.

Mindezek alapján szíveskedjen haladéktalanul tájékoztatni a kormányzati álláspontról és a beruházás részleteiről. Őszintén remélem, hogy a magyar diákok ezreinek megfizethető lakhatása és a Déli Városkapu projekt keretében tervezett zöld beruházások, megállapodásunknak megfelelően a Kormány számára fontosabbak, mint a kínai politikai, gazdasági és titkosszolgálati befolyásszerzéshez történő szolgalelkű asszisztálás és a kiváltságos kevesek érdekeinek ismételt kiszolgálása a többség jövőjével szemben.

Budapest, 2021. április 8.

Tisztelettel, Karácsony Gergely"